BiH

Džaferović: Člana Predsjedništva biraju građani, a ne narodi

Džaferović: Člana Predsjedništva biraju građani, a ne narodi
Foto: Ilustracija | Džaferović: Člana Predsjedništva biraju građani, a ne narodi

SARAJEVO - "Majorizacija bilo kojeg naroda u Bosni i Hercegovina nije moguća i postoji dovoljno mehanizama u postojećem ustavnom sistemu koji je sprečavaju", rekao je u emisiji "Jedan" na BHT1 Šefik Džaferović, koji je osvojio najviše glasova u trci za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

"Postoje domovi naroda. U Federaciji BiH, gdje Hrvati najvećim dijelom žive zajedno s Bošnjacima, nije moguće donijeti nijednu odluku koja se tiče vitalnog nacionalnog interesa bilo kojeg naroda bez pune saglasnosti delegacije toga naroda u federalnom Domu naroda", kaže Džaferović.

Dodatno i Ustavni sud Federacije, smatra Džaferović, kontroliše kako bi bila izbjegnuta majorizacija i, kako dodaje, ta kontrola je vrlo liberalna. Zato se pita šta uopšte znači majorizacija?

Džaferović kaže da je u tom procesu bilo sve u skladu sa zakonom, jer se kandidat mora etnički izjasniti, ali ga biraju građani, a ne narodi.

"Ne izlaze narodi na izbore, već građani. U protivnom bi bila katastrofa, jer bi došlo do potpune etničke podjele", smatra Džaferović.

On je za "BHRT" rekao da se ovo pitanje uopšte ne bi pojavilo u praksi da nije bilo politike Dragana Čovića.

"To je bila politika koja je iritirala građane BiH i ovo što smo dobili je ustvari odgovor građana BiH na ponašanje gospodina Čovića i HDZ-a", kaže Džaferović.

On ističe da nikada narodi i građani ne mogu biti krivi za situacije kakva se dogodila na izborima u BiH.

"Mogu samo biti odgovorni političari koji ne vode računa o svom ponašanju", rekao je u intervjuu za "BHRT" Šefik Džaferović.

(Radiosarajevo.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije