BiH

Ko su budući poslanici u parlamentima RS i BiH?

Ko su budući poslanici u parlamentima RS i BiH?
Foto: N.N. | Ko je dobio mandate u parlamentima Srpske i BiH?

BANJALUKA - Dan nakon opštih izbora u Republici Srpskoj krenula je i kombinatorika sa parlamentarnim mjestima.

Što se tiče Narodne skupštine RS, njen dosadašnji predsjednik Nedeljko Čubrilović je trenutno na "ivici", ali po posljednjim rezultatima ipak, zajedno sa Milanom Radovićem, ulazi u parlament u trećoj izbornoj jedinici.

Neka od imena koja su dobila veliko povjerenje birača se najvjerovatnije neće naći u skupštinskim klupama. Gradonačelnici Trebinja i Zvornika, Luka Petrović i Zoran Stevanović, kao i načelnik Prnjavora, Darko Tomaš, po svemu sudeći će da se vrate u svoje lokalne zajednice, a mandat da predaju onima ispod njih na listi.

Među poslanicima koji se vraćaju u parlament je Kostadin Vasić, potpredsjednik SDS-a i narodni poslanik u dva mandata.

U predstavničkom domu Parlamenta BiH, situacija je izjednačenija. Od 14 mjesta koja pripadaju poslanicima iz Republike Srpske, pet je pripalo SNSD-u, a četiri SDS-u.

Nebojša Radmanović se seli iz Doma naroda u Predstavnički dom, sa ubjedljivo najvećim brojem glasova za taj nivo vlasti u oba entiteta. U Sarajevu ostaju Staša Košarac i Lazar Prodanović, dok će Vojin Mitrović i Dragan Bogdanić Banjaluku zamijeniti Sarajevom.

Dva SDS-ova ministra iz posljednjeg Savjeta ministara, Dragan Mektić i Mirko Šarović, su izabrani za bh. parlament, zajedno sa gradonačelnikom Doboja Obrenom Petrovićem. Aleksandra Pandurević, potpredsjednik stranke, ovaj put je ušla preko kompenzacione liste.

Branislav Borenović, nakon tri mandata u Narodnoj skupštini Srpske, mijenja parlament, dok će mu u klubu PDP-a praviti društvo široj javnosti dosta nepoznata Mira Pekić, dosadašnja savjetnica Mladena Ivanića.

Trend uspjeha socijalista je nastavio Jakov Galić, bivši direktor "Šuma Srpske", koji će biti jedini socijalista u parlamentu BiH.

(ATV)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije