BiH

Kombinatorika u kantonalnim skupštinama: HDZ ulazi u vlast u pet kantona

Kombinatorika u kantonalnim skupštinama: HDZ ulazi u vlast u pet kantona
Foto: Arhiva/ Nedžad Uglješa | Kombinatorika u kantonalnim skupštinama: HDZ ulazi u vlast u pet kantona

SARAJEVO - Na vlast u kantonima u FBiH, kako sada stvari stoje, računaju SDA, HDZ i SDP sa svojim partnerima, a u kombinatorici najsigurniji je HDZ BiH, čije je lider Dragan Čović.

SDA će vlast formirati u Srednjobosanskom kantonu (SBK) i Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), zajedno sa HDZ-om. SDA je u SBK osvojila 32,57 odsto, a HDZ sa partnerima 26,85 posto, dok je HDZ u HNK dobio povjerenje 39,18 posto birača, a SDA 22,86 posto.

U Bosanskopodrinjskom kantonu SDA, u kojem je osvojila 19,27 posto glasova, moraće da se udružuje sa manjim strankama. SDP je u ovom kantonu podbacio.

HDZ, osim pomenutih kantona, računa i na Zapadnohercegovački, Posavski kanton i Livanjski (Kanton 10). U Zapadno-hercegovačkom kantonu HDZ je apsolutni vladar (osvojio 66,68 odsto glasova), dok je u Posavskom kantonu osvojio više od 50 posto glasova i tu će mu trebati još jedan partner ako želi komotnu većinu. U Livanjskom kantonu (Kanton 10) HDZ je dobio najveće povjerenje birača, ali mu tu trebaju bar još dva partnera. Prema trenutnim rezultatima, najizgledniji partneri su Srpska lista (14,01 posto) i HDZ 1990 (12,09 posto).

SDP računa na Sarajevski, Zeničko-dobojski, Tuzlanski i Unsko-sanski kanton. To bi trebalo da urade sa drugim strankama, s kojima je, kako je u utorak rekao Nermin Nikšić, lider SDP-a, već ostvaren kontakt. Cilj im je, kako je rekao, da formiraju vlast bez SDA u pet ili šest kantona, te da je već razgovarao s liderima Naše stranke i Naroda i pravde Predragom Kojovićem i Elmedinom Konakovićem na tu temu. A Senad Šepić, lider Nezavisnog bloka, kaže da je već formiran blok stranaka koje će se boriti protiv SDA, a to su A-SDA, Narod i pravda, Nezavisni blok i Pokret demokratske akcije.

U svim ovim kantonima najviše glasova osvojila je SDA, ali SDP sa partnerskim strankama želi da osujeti stranku na čijem čelu je Bakir Izetbegović da se dočepa vlasti u njima. U Sarajevskom kanton SDA je dobila 24,77 posto glasova, dok su njeni oponenti Narod i pravda, stranka koju je osnovao nekadašnji funkcioner SDA Elmedin Konaković, dobila 14,11 posto, Naša stranka 13,18 posto, SDP 10,33 posto i dovoljna su im još dva partnera da SDA ne formira vlast.

SDA je u Unsko-sanskom kanton osvojila 28,64 posto glasova, drugoplasirana je Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA) 24,24 posto, SDP je osvojio 10,42 posto, a Laburistička stranka 8,52 posto, pa postoji mogućnost koaliranja ovih stranaka sa još nekom, čime bi iz vlasti izbacili SDA.

U Tuzlanskom kantonu SDA je prvorangirana sa 24,34 posto i za vrat joj pušu SDP sa 22,75, Pokret demokratske akcije sa 18,29 i Naša stranka sa 3,69 posto osvojenog povjerenja, tako da su ovdje u laganoj prednosti SDP i njegovi partneri, dok je u Zeničko-dobojskom kantonu SDA dobila povjerenje 28,6 posto glasača, SDP 17,06 posto, Nezavisni blok sa partnerima 11,66 odsto i Naša stranka 3,04 posto, tako da će i jedni i drugi morati da se udruže sa još nekoliko stranaka kako bi formirali vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije