BiH

Maida Bahto Kestendžić u podcastu "Pogledi": Mržnja je iz tekstova emigrirala na društvene mreže

Maida Bahto Kestendžić u podcastu "Pogledi": Mržnja je iz tekstova emigrirala na društvene mreže
Foto: V. TRIPIĆ | Maida Bahto Kestendžić u podcastu "Pogledi": Mržnja je iz tekstova emigrirala na društvene mreže

Maida Bahto Kestendžić iz Vijeća za štampu i digitalne medije poručila je da je pogrešna percepija da mržnja dominira medijima i da zato nisu krivi mediji.

"Najčešće tu mržnju kreiraju politički subjekti koji zauzimaju najveći dio medijskog prostora i čije izjave su zapaljivog i huškačkog karaktera, a koje najčešće prolaze nekažnjeno i mediji tu izvlače deblji kraj", poručila je Bahto Kestendžićeva.

Ako poredimo stanje u medijima u zadnjih deset godina, Bahto Kestendžićeva primjećuje da je drastično manje žalbi na mržnju u tekstovima koje kreiraju sami novinari, medijski radnici.

"Novinari i urednici su i te kako svjesni svoje uloge i poštivanja Kodeksa za online i štampane medije, tako da jako vode računa da se takav neprimjereni govor vodi u što manjoj mjeri. Na primjer, u posljednjih 1.070 žalbi, preko 500 žalbi se odnosi na komentar posjetilaca internet portala. Imamo danas taj treći fenomen, govor mržnje se preliva na društvene mreže", dodala je čelnica Vijeća za štampu.

Podsjetila je da je od početka ove godine u primjeni novi Kodeks za štampane i online medije, te da su nove odredbe kodeksa prilagođene problemima digitalnog doba, a sve kako bi se čitaocima predočila tačna, profesionalna i blagovremena informacija.

 "S druge strane, kodeks je važan i kako bi se novinari zaštitili i kako bi mogli da obavljaju svoj posao onako kako to zahtijevaju standardi struke. Proširena je i urednička odgovornost i na ono što kreiraju posjetioci njihovih naloga na društvenim mrežama", kazala je Bahto Kestendžićeva.

Govoreći o ulozi medija u izgradnji mira u postkonfliktnom i tranzicijskom društvu kakvo je u BiH, poručila je da su odgovornost i značaj medija izuzetno bitni i još jednom apostrofirala da je vrlo važno da se u svom radu pridržavaju odredaba kodeksa.

Dodaje da mediji moraju biti odgovorni i da svi moramo učiniti i napraviti takvo okruženje da mediji budu slobodni i da bi mogli tu svoju odgovornu ulogu ostvarivati.

"Mediji i te kako rade na izgradnji mira, naravno uvijek je onih koji rade u službi određenih politika, određenih struktura, interesnih i ekonomskih, ali u medijima, ako poredimo periode izvještavanja, i te kako se osjeti razlika u odnosu na period devedesetih. U izvještavanju sada, a i po žalbama koje zaprimamo, vidno je da su u pitanju neki drugi problemi, došlo je do svojevrsne promjene jer je mržnja emigrirala iz tekstova na društvene mreže.

Portal "Nezavisnih novina" i Nes radio emitovaće podcaste "Pogledi" svakog ponedjeljka i petka, a u njima ćete moći da čujete stavove obrazovanih, elokventnih i uspješnih ljudi iz svih sfera javnog života.

O brojnim bitnim i aktuelnim temama, budućnosti, suživotu, izgradnji i očuvanju mira razgovaraćemo s našim sagovornicima iz oblasti kulture, sporta, politike, ekonomije, te psihologije, a predmet našeg interesovanja biće i pitanja mladih i marginalizovanih grupa.

Pratite "Poglede" ponedjeljkom i petkom na portalu www.nezavisne.com i na Nes radiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije