BiH

Snežana Ružičić u podcastu "Pogledi": Male opštine pomažu jedne druge i ne znaju za granice

Snežana Ružičić u podcastu "Pogledi": Male opštine pomažu jedne druge i ne znaju za granice
Foto: V. TRIPIĆ | Snežana Ružičić u podcastu "Pogledi": Male opštine pomažu jedne druge i ne znaju za granice

Snežana Ružučić, načelnica opštine Jezero, u podcastu "Pogledi" govorila je o svim benefitima koje je ova mala lokalna zajednica dobila kad je 2018. godine na Marsu dobila svoju tačku, odnosno tačku koja je od strane NASA nazvana po ovoj opštini.

Kako je istakla, tu popularnost i činjenicu da su postali svjetski poznata opština pokušali su da promovišu i iskoriste na svaki mogući način te da je pandemija dosta zakočila njihov turistički razvoj.

"Ipak, imamo povećan broj turista, sve više ljudi se zanima šta se dešava u našoj opštini, a imamo u povoju i neke razgovore o ulaganju u turizam i ugostiteljstvo na području Jezera", kazala je Ružičićeva i dodala da je Jezero prva opština koja na svom grbu ima neku planetu.

Iako mala lokalna zajednica, sve više je posjećuju turisti sa šatorom, tu su u i registrovana domaćinstva za noćenje i sve popularnije jezero Đol, nadaleko poznato po svojim ljekovitim svojstvima za probleme sa kožom.

Govoreći kako motivisati mlade ljude da ostanu u jednoj manjoj opštini, Ružičićeva je rekla da su se kao lokalna vlast trudili da svakom mladom čovjeku obezbijede pripravnički staž, ali i stipendije za mlade, te da na razne načine ostaju povezani sa svojom lokalnom zajednicom.

Male opštine, bez obzira na entitetsku liniju, često sarađuju, suočene sa sličnim problemima, pa je 2019. godine šest načelnica iz oba entiteta potpisalo sporazum o međusobnoj saradnji o zajedničkom apliciranju za projekte za osnaživanje zajednica.

"I to je bila mnogo lijepa zamisao i lako smo se dogovorile bez obzira i na vjersku i na etničku pripadnost načelnica. Kroz program 'Pro budućnosti' provedene su aktivnosti između lokalnih zajednica u kojem smo mi sami jačali svoje veze između jednih i drugih i to nije bilo šablonski, treba da uradite ovo ili ono ili da date ovu ili onu izjavu, nego smo zajedno prirodno počeli da prihvatamo ono naše da pomogne čovjek čovjeku", ispričala je Ružičićeva.

Kada neku manju opštinu sa skromnim budžetom zadesi nevolja, kazala je načelnica Jezera, prirodna je reakcija svih da pomognemo opštini u nevolji, bar simbolično.

"Tako smo se simbolično okupili u Kostajnici da pokažemo nas devet opština i gradova da smo tu, bar da ih podržimo. Mi kao mala opština nemamo posebno stavku u budžetu koju bismo mogli da izdvojimo za to, ali je suština da mi jedni druge razumijemo kako je boriti se kao načelnik male opštine", poručila je Ružičićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije