Muzika

Podcast "Pogledi": Muzika je univerzalni jezik mira

Podcast "Pogledi": Muzika je univerzalni jezik mira
Foto: Velibor Tripić | Podcast "Pogledi": Muzika je univerzalni jezik mira

Gošća nove epizode podcasta "Pogledi" je Alma Karabeg, profesorica klavira i solfeđa koja već godinama živi i radi u Sanskom Mostu i ruši etničke i vjerske barijere.

Njeno ime poznato je stanovnicima Sanskog Mosta, ali i šire, jer njen međureligijski hor "Harmionija" i dječiji hor "Melody" su česti i neizostavni gosti na kulturnim, ali i vjerskim manifestacijama.

Kako kaže profesorica Karabeg, njen hor je prepoznat i voljen širom BiH i regiona jer  mogu izvesti sve, od ilahija pa do crkvene, ali i zabavne muzike i pravi su primjer da suživot u BiH je i te kako moguć.

"Muzika vas prati cijeli život i moja je želja bila da, prvenstveno mladim ljudima, ukažem na mogućnost kolika je veličina muzike kao univerzalnog jezika. Gdje god da se nalazite u svijetu vi razumijete i osjetite emociju, ne treba vam prevoditelj, tekst u kompoziciji da biste shvatili bit onoga što izvođač želi da vam prenese. Bitno je da muzika ostane muzika, posebno na našim prostorima", kazala je Karabeg.

Upravo iz te želje da muzika ostane univerzalan jezik došlo je do osnivanja međureligijskog hora "Harmonija".

"Ja sam jednom prilikom bila spriječena da izvedem pjesmu koja se zvala 'Marijana'. Ljudima je smetao naziv pjesme, a nije im bilo bitno što je to pjesma o zaljubljenima. To mi je jako smetalo što se muzika koristi u loše i nepotrebne stvari i sa Vahidinom Omanovićem, direktorom 'Centra za izgradnju mira' u Sanskom Mostu, sam došla na ideju da osnujemo hor i da pjevamo sve što nam na um padne", objašnjava Karabeg.

Vremenom su svi prepoznali značaj ovog hora, koji je nastupao i u crkvama, za bajramske koncerte, kao i za hrišćanske praznike, Božić, Uskrs, Vaskrs.

"Pjesma je pjesma, niko ne razmišlja ko je tu pjesmu napisao, i to jednostavnim ljudima nije bitno. Ponosna sam što je publika nakon našeg prvog koncerta u crkvi plakala od sreće, a imala sam u horu i dvije žene koje su pokrivene, pjevale su za Božić", kazala je Karabeg.

Više o međureligijskom horu "Harmonija", kao i kako ovi ljudi šire pozitivnu emociju na nastupima saznajte u novoj epizodi podcasta "Pogledi" Nezavisnih novina i Nes radija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije