BiH

Boračka udruženja o presudi Karadžiću

Boračka udruženja o presudi Karadžiću
Foto: Ilustracija | Boračka udruženja o presudi Karadžiću

BANJALUKA - Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović ocijenio je da će se nakon drugostepene presude prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću na doživotni zatvor srpski narod suočiti sa velikim pritiscima, zbog čega mora biti jedinstveniji u Republici Srpskoj nego do sada.

Mitrović smatra da je Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu ovom presudom definitivno ignorisao srpske žrtve rata kao da nisu ni postojale.

"Ovakva presuda je dokaz da je bila namjera da Srbi budu osuđeni i da se stavi tačka na navodno planirano zločinačko djelovanje protiv Bošnjaka na prostoru BiH", rekao je Mitrović Srni.

Dukić: Politički sud, a ne sud prava

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić smatra da je Međunarodni sud u Hagu, današnjom presudom doživotnog zatvora prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, definitivno potvrdio da je to više politički sud, a ne sud prava i pravičnosti.

"Haški sud bio je sud SAD i pojedinih država iz Evrope i jednostavno na ovaj način se pokazalo da više nema BiH", rekao je Srni Dukić, komentarišući drugostepenu presudu Karadžiću, koju je danas izrekao Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu.

Dukić je zaključio da je u BiH neminovna podjela, jer na ovim prostorima nema pomirenja i suživota među narodima.

Rajilić: Presuda je pojedinačna, ne može imati posljedice po RS

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić je simbol herojstva, odbrane i ujedinjenja Srba, bez obzira na drugostepenu presudu kojom ga je Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu osudio na doživotni zatvor, izjavila je Srni predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić.

Rajilićeva smatra da je ovom presudom pokazano da je sud u Hagu - sud moćnika, a ne prava i pravde.

"Haški sud je i osnovan da bi osudio Srbe. Bez obzira na ovakvu presudu, Radovan Karadžić je simbol herojstva, odbrane i ujedinjenja Srba i prvi predsjednik Republike Srpske", naglasila je Rajilićeva.

Ona je dodala da se ova presuda odnosi na pojedinačnu odgovornost i da ne može imati nikakve štetne posljedice po Republiku Srpsku. 

Parađina: Argumenti nisu bitni kad se sudi Srbima

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina izjavio je da doživotna presuda koja je danas izrečena prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću dokazuje da kad se sudi Srbima nisu bitni argumenti jer se radi o političkim odlukama.

"Evidentno je od samog konstituisanja Haškog tribunala da argumenti, kada su Srbi u pitanju, nisu presudni, jer je tribunal projekat, odraz političke volje i sile", rekao je Parađina za Srnu.

Prema njegovim riječima, dosadašnja praksa i presude Haškog tribunala predstavnicima vojnog, državnog i političkog vrha Srbije i Republike Srpske nisu davali optimizam da će Karadžić drugostepenom presudom biti oslobođen ili da će mu biti smanjena prvostepena kazna.

Parađina je zaključio da presuda nije pravedna jer su Srbi u ratu koji im je nametnut branili svoju slobodu i vijekovne prostore.

Šehovac: Sud pokazao da ne vodi pomirenju u BiH

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije "Ilidžanski borac" Goran Šehovac izjavio je Srni da je Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu, današnjom presudom prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, još jednom pokazao da je riječ o sudu koji ne vodi ka pomirenju naroda u BiH.

On je izrazio razočarenje drugostepenom presudom, kojom je Karadžić osuđen na kaznu doživotnog zatvora, te naglasio da je sud u Hagu formiran isključivo da osudi Srbe.

"Za mene i sve moje saborce, kao i za sve građane Republike Srpske, Karadžić će uvijek biti heroj i on za nas nikada neće biti ratni zločinac. Riječ je o prvom predsjedniku Republike Srpske, koja je stvorena iz ljubavi i želje za slobodom, i koja vodi računa o svima koji u njoj žive", istakao je Šehovac.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao je danas prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću drugostepenu presudu kojom ga je osudio na kaznu doživotnog zatvora. 

Savčić: Sud u Hagu - politički sud i sud nepravde

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić smatra da je Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu izricanjem doživotne kazne zatvora prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću još jednom pokazao da je politički sud i sud nepravde.

Savčić, koji je u Hagu prisustvovao izricanju presude Karadžiću, rekao je Srni da ima osjećaj da je presuda pripremljena i prije nego što je Radovan Karadžić uhapšen i isporučen u Hag prije 11 godina.

"Riječ je o potpunoj reprizi prvostepene presude Haškog tribunala pri čemu se odbija žalbeni osnov odbrane, a prihvata obrazloženje prvostepene presude", istakao je Savčić.

Savčić je rekao da su ispred zgrade Tribunala u Hagu prisutni ljudi bošnjačke nacionalnosti sa ratnim zastavama takozvane Armije BiH, raznim natpisima i parolama, koji su oštro napali jedno lice srpske nacionalnosti koje se pojavilo sa srpskom zastavom prije izricanja presude Karadžiću.

"Mislim da će ovakva presuda Karadžiću još više usložiti i pogoršati loše međunacionalne odnose u BiH. Srbi ne mogu prihvatiti ovakvu presudu ne zbog toga što je kazna takva kakva jeste , već zato što ne počiva na činjenicama i nije odraz istine", ocjenjuje Savčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Najčitanije