BiH

Njemački mediji: Sjednice Predsjedništva BiH preko Skypea?

Njemački mediji: Sjednice Predsjedništva BiH preko Skypea?
Foto: N.N. | Njemački mediji: Sjednice Predsjedništva BiH preko Skypea?
N.N.

Dragan Čović, koji je na prethodnim izborima 2014. izvojevao jasnu pobjedu u utrci za Predsjedištvo BiH, doživio je težak poraz, piše Adelheid Wölfl u bečkom listu Standard.

"Sada je pak za predstavnika hrvatskog naroda u tročlanom Predsjedništvu izabran predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić. Komšić sebe vidi kao zastupnika svih Bosanaca, ne razmišlja nacionalistički već je nešto kao socijaldemokrat", piše list i naglašava kako su "u ovoj višenacionalnoj državi na strani Srba i Bošnjaka prošli nacionalisti, dok su Hrvati izabrali umjerenoga kandidata".

Standard piše kako većina stanovništva u BiH osjeća da pripada jednom od tri naroda: Srbima, Bošnjacima i Hrvatima.

"Ali, ima i građana koji se jednostavno osjećaju Bosancima i nije im važna pripadnost jednoj od ovih grupa. A ove grupe se definišu po imenu i prezimenu. Oni koji imaju katolička imena podrazumijeva se da su Hrvati, koji imaju pravoslavna Srbi, a muslimanska Bošnjaci. Ovakvo nacionalističko razmišljanje dominira u najvećem broju država na Balkanu."

Standard napominje kako je Čović vidno šokiran izašao na konferenciju za novinare i za svoj izborni poraz okrivio Bošnjake, rekavši kako su "oni izabrali dva člana Predsjedništva".

"Političari poput Čovića smatraju da je nelegitimno da građani s muslimanksim imenima biraju političare s katoličkim imenima kao na primjer Komšića. (...) On izražava sumnju da Komšić može zastupati 'sve Hrvate'. A taj spor o zastupanju je prastar, još kada je Komšić 2006. i 2010. izabran kao predstavnik hrvatskog naroda za Predsjedništvo BiH. Već tada je iz HDZ-a stigla oštra kritika, jer ta stranka smatra da ima ekskluzivno pravo zastupati Hrvate u Bosni i Hercegovini. Čović je već u nedjelju uveče zaprijetio konsekvencijama i kazao kako bi mogla izbiti 'besprimjerna kriza'." (...)

List piše da je kao predstavnik bošnjačkog naroda pobijedio pravnik Šefik Džaferović, iz "najveće bošnjačke i takođe nacionalistički orijentisane stranke SDA, ispred Denisa Bećirovića iz SDP-a".

"Ali, u usporedbi s izborima 2014. kandidat SDA je dobio znatno manji broj glasova. I ovdje se pokazuje trend u Federaciji BiH da prednjače socijaldemokratski političari u odnosu na nacionaliste. Kao predstavnik srpskog naroda u Predsjedništvo BiH je izabran Milorad Dodik, dosadašnji predsjednik Republike Srpske. Dodik je ekstremno nacionalistički orijentisan političar koji želi uništiti Bosnu i Hercegovinu i forsira nezavisnost Republike Srpske".

"Ovo je prvi put da se Dodik kandiduje za člana Predsjedništva BiH. Uoči ovih izbora je najavio da neće ići u Sarajevo, gdje je sjedište Predsjedništva BiH, već da će slati svog predstavnika ili će se u sjednice uključivati Skypeom."

Njemački ARD slično tumači ishod izbora za Predsjedništvo BiH:

"Na glasanju za tročlano Predsjedništvo su Bošnjaci i Srbi izabrali predstavnike nacionalističkih stranaka. Hrvati nasuprot tomu nade polažu u jednog umjerenoga kandidata", piše ARD.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije