BiH

Ombudsmani o izmjenama Krivičnog zakonika RS: Svako ima pravo na slobodu izražavanja

Ombudsmani o izmjenama Krivičnog zakonika RS: Svako ima pravo na slobodu izražavanja
Foto: Dražan Pozderović/Arhiva | Ombusmeni o izmjenama Krivičnog zakonika RS: Svako ima pravo na slobodu izražavanja

BANJALUKA - Član 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama garantuje svakome pravo na slobodu izražavanja, poručili su iz Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH, a u vezi sa Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Kako dodaju, sloboda izražavanja je relativno pravo, što znači da u određenim slučajevima ovo pravo država može ograničiti, ali za to postoji niz uslova.

"Uslov za ograničavanje bilo kojeg ljudskog prava, pa tako i slobode izražavanja, jeste da je ograničenje propisano zakonom, da je neophodno u demokratskom društvu, odnosno da je u interesu nacionalne sigurnosti, teritorijalnog integriteta ili javne sigurnosti, sprečavanja nereda ili zločina, zaštite zdravlja i morala, ugleda ili prava drugih, sprečavanja širenja povjerljivih informacija ili u interesu očuvanja autoriteta i nepristranosti sudstva", naveli su iz Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH.

Međutim, kako su dodali, treba imati u vidu da neophodnost, u smislu člana 10. stav 2. Konvencije, implicira postojanje "hitne društvene potrebe".

"Osim toga, svako ograničenje mora biti proporcionalno cilju koji se želi istim postići. Cilj svakog ograničavanja svakako je i sprečavanje zloupotrebe prava, odnosno zaštite prava drugih lica, što je navedeno ne samo u članu 10. pomenute Konvencije, nego i članu 17. koji zabranjuje zloupotrebu prava", naveli su ombudsmani u izjavi za "Nezavisne novine".

Kako podsjećaju, Evropski sud za ljudska prava u svojim odlukama je stanovišta da  je sloboda izražavanja suštinski važna za zaštitu svih drugih prava i sloboda iz Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.

"Evropski sud za ljudska prava u jednoj od presuda ističe 'Sloboda izražavanja predstavlja jedan od osnovnih temelja demokratskog društva i preduvjet je za njegov napredak, kao i za vlastito ispunjenje svakog pojedinca'", podsjećaju iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

Dakle, kako dodaju, sloboda izražavanja, kao temelj svakog demokratskog društva, može biti ograničena samo ukoliko su ispunjeni naprijed navedeni kriterijumi.

"S tim u vezi, neophodno je utvrditi odgovarajući balans između slobode izražavanja, sa jedne strane i zaštite prava drugih lica ili javnog interesa, sa druge strane", naveli su iz Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije