BiH

Uz taktove numere "Marš na Drinu" održana parada kroz centar Banjaluke (FOTO, VIDEO)

Uz taktove numere "Marš na Drinu" održana parada kroz centar Banjaluke (FOTO, VIDEO)
Uz taktove numere "Marš na Drinu" održana parada kroz centar Banjaluke (FOTO, VIDEO)

BANJALUKA - Republika Srpska danas proslavlja svoj 25. rođendan i obilježava Dan Republike.

15.00 Kulturno-umjetnički program obilježavanja 9. januara - Dana Republike Srpske u Banjaluci počeo je nastupom kulturno-umjetničkih društava na Trgu Krajine.

Direktor Ansambla narodnih igara i pjesama "Veselin Masleša" iz Banjaluke Nemanja Knežević rekao je da veliku čast za ovaj ansambl predstavlja što su njegovi članovi dio ove svečanosti. "Odazvali smo se jer smatramo da je to naša dužnost, ali i privilegija, te smo za danas pripremili igre zbora u Janju, krajiške igre, a predstaviće se i muška pjevačka grupa", rekao je Knežević. On je dodao da su kulturno-umjetnička društva čuvari kulture i tradicije jednog naroda, te da ova manifestacija ne može proći bez tog segmenta.

Osim ovog ansambla, na trgu Krajina nastupiće i Radničko kulturno-sportsko društvo "Pelagić", Kulturno-umjetničko društvo "Sveti Sava", KUD "Čajavec", Kulkturno-prosvjetno udruženje Ukrajinaca "Taras Ševčenko", Udruženje Slovenaca Republike Srpske "Triglav".

U 17.00 časova u Sportskoj dvorani "Borik" predviđena je svečana akademija povodom obilježavanja 9. januara, Dana Republike Srpske.

13.45 - Republika Srpska danas je ujedinjena u želji da živi u miru i slobodi, zajedno sa drugima, ali i da će čuvati svoje, poručio je predsjednik RS Milorad Dodik.

On je, čestitajući Dan Republike Srpske građanima, istakao da se radi o danu na koji se dugo čekalo u istoriji, te da su svi na ovaj dan okupljeni jedinstveni i vole Srpsku.

„Ovo je poseban dan našeg jedinstva i odnosa prema RS, načinu života i onoga što želimo da budemo“, podvukao je Dodik obraćajući se nakon defilea povodom Dana RS u Banjaluci.

RS je, kako je naglasio, stvorena jer je to bio odgovor naroda na dešavanja i želju da se pravi država, jer bez države nema slobode.

„Nikada nismo imali namjeru drugima da ukinemo slobodu, a da je RS danas ujedinjena u želji za mirom i slobodom“, naglasio je on.

13.17 - U svečanom defileu učestvuju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Boračke organizacije Republike Srpske i studenti koji nose veliku zastavu Republike Srpske.

Učesnici su i pripadnici Republičke uprave Civilne zaštite, Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Banjaluka, članovi Gradske organizacije Crvenog krsta Banjaluka, preduzeća "Pošte Srpske" i Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske.

U defileu su i članovi Banjalučke filharmonije, Banjalučke mažoretkinje, članovi kulturno-umjetničkih društava "Piskavica", "Čajavec" i "Pelagić", kao i Košarkaškog saveza, Fudbalskog saveza i Rukometnog saveza Srpske.

Ulicom Kralja Petra Prvog Karađorđevića defiluju i članovi Ženskog rukometnog kluba i Rukometnog kluba "Borac", Rukometnog kluba "Mladost", Biciklističkog saveza, Bokserskog kluba "Slavija", Odbojkaškog kluba "Laktaši", te Moto-kluba "Noćni vukovi".

13.09 - Studenti Univerziteta u Banjaluci nose zastavu Srpske, veličine 12 i širine 6 metara, kroz centar grada.

13.00 - Uz taktove numere "Marš na Drinu" počela parada "25 godina Republike Srpske" kroz centar Banjaluke.

12.00 - Nastupom Dječijeg hora "Vrapčići" na Trgu Krajine u Banjaluci nastavljeno je obilježavanje 9. januara - Dana Republike Srpske.

Rukovodilac ovog hora Branislav Đaković izrazio je zadovoljstvo što mališani "Vrapčića" imaju priliku da učestvuju u svečanom programu i na taj način daju kulturni doprinos ovoj manifestaciji.

"Djelujemo više od 20 godina i u prethodne tri smo objavili 30 naših pjesama, što govori o značajnoj ulozi koju imamo u promovisanju dječijeg stvaralaštva", rekao je Đaković.

On je dodao da je muzika Dječijeg hora "Vrapčići" prepoznatljiva u regionu.

Ovim nastupom biće završen dječiji program u okviru obilježavanja 25 godina Republike Srpske.

Prethodno su na Trgu Krajine nastupili banjalučki osnovci, a u 13.00 časova predviđen je defile "25 godina Republike Srpske" na relaciji Trg Republike Srpske - Trg Krajine.

11.00 - Nastupom banjalučkih osnovaca na Trgu Krajine počelo je obilježavanje 9. januara - Dana Republike Srpske.

U okviru kulturno-obrazovnog programa nastupaju osnovci banjalučkih škola "Zmaj Jova Jovanović", "Jovan Cvijić", "Ivo Andrić i "Aleksa Šantić".

Direktor Osnovne škole "Zmaj Jova Jovanović" Dijana Bogdanović rekla je da su rado prihvatili poziv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da učestvuju na proslavi obilježavanja 25 godina postojanja Republike Srpske.

Bogdanovićeva, koja je i koordinator ovog kulturno-obrazovnog programa, rekla je da je današnje obilježavanje svečani, ali i emotivni događaj.

Ona je navela da će djeca ovdje pokazati svoja postignuća, te da se raduju ovom učešću i pozdravljaju svoju Republiku Srpsku sa željom da ona traje.

Nakon nastupa banjalučkih osnovaca, na Trgu Krajine biće održan koncert dječijeg hora "Vrapčići", a u 13.00 časova predviđena je parada "25 godina Republike Srpske" na relaciji Trg Republike Srpske - Trg Krajine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije