BiH

Rezultat ostaje isti, SDA i HDZ ključni za formiranje vlasti

Rezultat ostaje isti, SDA i HDZ ključni za formiranje vlasti
Foto: Fena | Rezultat ostaje isti, SDA i HDZ ključni za formiranje vlasti

MOSTAR - Gradska izborna komisija Mostara, nakon odluke Centralne izborne komisije BiH, počela je ponovno prebrojavanje glasova koje, kako tvrde, neće uticati na rezultate izbora, jer su uočene samo manje nepravilnosti i nepoklapanja.

"Za sve su krivi članovi biračkih odbora koji nisu posao uradili kako treba. Ono što je činjenica jeste da ponovno prebrojavanje glasova neće uticati na rezultat, jer se uglavnom radi o preferencijama. Ponovo se broje glasovi iz 69 vreća, a ne na 69 biračkih mjesta, kako su neki objavili. Taj posao će biti završen najvjerovatnije danas", rekao je za "Nezavisne" Željko Ćorić, član Gradske izborne komisije Mostara.

Sa druge strane, u SDP-u ističu da će na ponovnom prebrojavanju biti puno drugačiji rezultat nego što piše u zapisnicima i da svaki put tako bude kada se ponovo prebrojava.

Istovremeno, u danu kada je počelo ponovno prebrojavanje glasova, Hrvatski narodni sabor (HNS) zatražio je od članova CIK BiH da podnesu ostavke, jer su, kako tvrde, na lokalnim izborima u Mostaru na više od 46 odsto biračkih mjesta neregularno prebrojani glasovi.

"U nedjelju, od 17 časova, imate tektonske promjene i trend izlaznosti na prostoru gdje živi stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, što se ne može racionalno objasniti, jer nikakve veće gužve nisu zabilježene na tim mjestima, a izlaznost neviđeno raste za nekoliko postotaka. Nakon što su zatvorena biračka mjesta, u 19 časova, prestaju bilo kakve informacije o daljem postupku prebrojavanja, što je apsolutno nedopustivo za demokratski proces", navedeno je u saopštenju HNS-a.

Dva dana nakon izbora u Mostaru, koji su održani nakon 12 godina, na površinu su počele da isplivavaju određene nesuglasice, posebno kada je riječ o Koaliciji za Mostar s obzirom na to da SDA, prema pisanju medija, nije zadovoljna zbog, prije svega, preferencijalnih glasova koje je dobio SBB, jer smatraju da su određeni kandidati ove stranke radili za sebe, a ne za koaliciju. Takođe, statusom i rezultatom unutar Koalicije za Mostar nisu zadovoljni ni u DF-u pa je tako Ahmed Džubur, predsjednik DF-a u HNK, rekao da se koalicija nije držala dogovora o pojedinim kandidatima jer jedan od njihovih članova zbog preferencijalnih glasova neće ući u Gradsko vijeće Mostara.

"To će za sobom povući određene korake i dovesti u pitanje ostanak DF-a u Koaliciji za Mostar", rekao je Džubur. Inače, ova koalicija zasad ima 12 mandata, dok će HDZ kontrolisati 13 ili 14 mandata u Gradskom vijeću grada Mostara i, po svemu sudeći, veoma teško, gotovo nemoguće će biti napraviti funkcionalnu vlast bez saradnje SDA i HDZ-a. Trenutno najveća prepreka toj saradnji je mjesto gradonačelnika Mostara, jer ni jedni ni drugi neće da odustanu od toga da njihov čovjek bude na čelu grada, koji zbog načina na koji funkcioniše nije uspio organizovati izbore već 12 godina.

"SDA i HDZ će se dogovoriti o gradonačelniku i većini, a ulogu bh. bloka će trebati definisati u narednim mjesecima. Ako se ne dogovore SDA i HDZ, moglo bi doći do problema u trećem krugu glasanja o tome kako će se izabrati gradonačelnik", rekao je Irfan Čengić, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu FBiH.

Čović traži reakciju EU

Dragan Čović, predsjednik HNS-a, pisao je i zvaničnicima Evropske unije i istakao da je izborni inženjering (pro)bošnjačkih stranaka podržan djelovanjem Centralne izborne komisije BiH koja radi u protivzakonitom i nelegitimnom sastavu te mijenja izbornu volju građana Mostara za vlastitu političku dobit.

On je u pismo zvaničnicima i parlamentarcima EU istakao da se ne smiju zatvoriti oči pred grubim kršenjem vrijednosti koje nazivamo evropskim, a koje su temelj našeg djelovanja.

"U skladu s tim, apelujem na vašu podršku u najoštrijem osuđivanju izbornog inženjeringa u Mostaru te apsolutnu podršku u borbi za pošten, demokratski i transparentan izborni proces koji nosi preveliku važnost", napisao je Čović u pismu i podsjetio da je CIK do sada naložio ponovno brojanje glasova za više od 46 odsto ukupnih biračkih mjesta u gradu Mostaru te skrenuo pažnju na "noćno brojanje" i neregularnosti koje su pratile cijeli proces.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije