BiH

Stevandić: Zakon o kleveti problematičan po mnogo pitanja

Stevandić: Zakon o kleveti problematičan po mnogo pitanja
Foto: Dražan Pozderović | Stevandić: Zakon o kleveti je problematičan po mnogo pitanja

BANJALUKA - Zakon o kriminalizaciji klevete i uvrede je problematičan po mnogo pitanja jer se ne bi toliko prašine dizalo i ne bi Narodnu skupštinu posjećivao toliki broj ambasadora da to nije tako, i od toga ne treba niko da bježi, rekao je Nenad Stevandić, potpredsjednik NS RS tokom rasprave o ovom zakonu.

On je rekao da uvažava sve primjedbe međunarodnih zvaničnika i da ih treba ugraditi u ovaj tekst, ali i da treba uvažiti da sloboda govora ne podrazumijeva slobodu vrijeđanja, i da to takođe treba uzeti u obzir.

On tvrdi da ovaj zakon nije ni za ni protiv opozicije ili vlasti, niti protiv novinara, ali da su problem, kako je naveo, blogeri koji za novac objavljuju informacije o pojedincima. Istakao je da su on i njegova porodica ugroženi zbog pisanja o njemu, ali je dodao da je i mnogo primjera među opozicionim poslanicima koji su trpjeli uvrede.

Istakao je da je on često bio predmet optužbi da je u ratu vozio crveni kombi i istakao da je sve tužbe dobio na sudu u vezi s takvim uvredama protiv njega.

Rekao je da su lažni profili posebna priča, i da i on ima mnogo klipova koji su problematični, ali da nikad nijedan nije iznio u javnost.

Naglasio je da bi uvrede i klevete trebalo da progone oni koji su žrtve, a ne država, ali je i dodao da je moguće da se ovaj zakon ne nađe u formi prijedloga u narednih šest mjeseci čime bi on automatski bio smatran povučen, ali je takođe ukazao na to da ga je moguće i usvojiti i konsenzusom.

Naglasio je da je najveća žrtva uvredi kleveti dio Milorad Dodik, predsjednik RS i njegova porodica, ali i da su RS i njeni političari generalno često meta napada iz Sarajeva, poput tvrdnji da je RS genocidna tvorevina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije