BiH

Stranka 'Narod i Pravda' predala SIPA krivične prijave u vezi sa izborima

Stranka 'Narod i Pravda' predala SIPA krivične prijave u vezi sa izborima
Foto: N.N. | Stranka 'Narod i Pravda' predala SIPA krivične prijave u vezi izbora

SARAJEVO - Nakon prikupljenih materijalnih dokaza, potpredsjednica stranke "Narod i Pravda" Senada Bosno, generalni sekretar Mirza Selimbegović i predsjednik Glavnog izbornog štaba Damir Saračević predali su Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) krivične prijave za "izbornu krađu glasova vladajuće političke strukture".

Navedeno je to u današnjem saopštenju ove stranke, koja ističe da se prijave odnose na zabilježene nepravilnosti u radu opštinskih centralnih komisija i biračkih odbora, "čime su prekršile Izborni zakon Bosne i Hercegovine".

"U Kantonu Sarajevo, od devet opština, samo su tri (Vogošća, Trnovo, Novo Sarajevo) dostavile izmijenjena i dopunjena rješenja o imenovanju članova biračkih odbora. Ovim se implicira da su u ostalim opštinama izborne komisije sa nepotpunim biračkim odborima pripremale biračka mjesta, primale i zaduživale izborni materijal te ga dostavljale određenim nelegitimiranim licima u biračkim odborima. Te osobe su, prema uputstvima i pravilnicima CIK-a, nelegitimno obavljali posao definisan članom 5.3. Stav 1. Izbornog zakona BiH", saopšteno je iz stranke "Narod i Pravda".

Iz stranke je saopšteno da nije obaviještena pravovremeno, uprkos naredbi CIK-a u kojoj je naglašeno OIK-u da pravovremeno obavijeste parlamentarne stranke o razlozima i terminima ponovnog brojanja glasova.

Pored toga, "Narod i Pravda" nije zaprimila rješenja niti zapisnike o imenovanju timova za ponovno brojanje glasova koje su, kako je ustanovljeno, činili uposlenici organa uprave.

O svim navedenim činjenicama i materijalnim dokazima stranka je obavijestila CIK, kao i šefa Misije OSCE-a u BiH Brucea G. Bertona te očekuje da na osnovu ovlašćenja i zakonskih obaveza preispitaju provođenje izbornog procesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije