BiH

Pratite nas na Google news

Stranka 'Narod i Pravda' predala SIPA krivične prijave u vezi sa izborima

Stranka 'Narod i Pravda' predala SIPA krivične prijave u vezi sa izborima
Foto: N.N. | Stranka 'Narod i Pravda' predala SIPA krivične prijave u vezi izbora
Fena

SARAJEVO - Nakon prikupljenih materijalnih dokaza, potpredsjednica stranke "Narod i Pravda" Senada Bosno, generalni sekretar Mirza Selimbegović i predsjednik Glavnog izbornog štaba Damir Saračević predali su Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) krivične prijave za "izbornu krađu glasova vladajuće političke strukture".

Navedeno je to u današnjem saopštenju ove stranke, koja ističe da se prijave odnose na zabilježene nepravilnosti u radu opštinskih centralnih komisija i biračkih odbora, "čime su prekršile Izborni zakon Bosne i Hercegovine".

"U Kantonu Sarajevo, od devet opština, samo su tri (Vogošća, Trnovo, Novo Sarajevo) dostavile izmijenjena i dopunjena rješenja o imenovanju članova biračkih odbora. Ovim se implicira da su u ostalim opštinama izborne komisije sa nepotpunim biračkim odborima pripremale biračka mjesta, primale i zaduživale izborni materijal te ga dostavljale određenim nelegitimiranim licima u biračkim odborima. Te osobe su, prema uputstvima i pravilnicima CIK-a, nelegitimno obavljali posao definisan članom 5.3. Stav 1. Izbornog zakona BiH", saopšteno je iz stranke "Narod i Pravda".

Iz stranke je saopšteno da nije obaviještena pravovremeno, uprkos naredbi CIK-a u kojoj je naglašeno OIK-u da pravovremeno obavijeste parlamentarne stranke o razlozima i terminima ponovnog brojanja glasova.

Pored toga, "Narod i Pravda" nije zaprimila rješenja niti zapisnike o imenovanju timova za ponovno brojanje glasova koje su, kako je ustanovljeno, činili uposlenici organa uprave.

O svim navedenim činjenicama i materijalnim dokazima stranka je obavijestila CIK, kao i šefa Misije OSCE-a u BiH Brucea G. Bertona te očekuje da na osnovu ovlašćenja i zakonskih obaveza preispitaju provođenje izbornog procesa.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije