BiH

Sve spremno za proslavu Dana Republike Srpske

Sve spremno za proslavu Dana Republike Srpske
Sve spremno za proslavu Dana Republike Srpske

BANJALUKA - Republika Srpska sutra će obilježiti 9. januar, Dan Republike, kojim će ujedno biti i obilježeno 25 godina postojanja Srpske.

Ovo je prvi rođendan RS koji se proslavlja nakon što su građani na referendumu poručili da žele da ga slave 9. januara, i ne nekog drugog datuma.

Podsjećamo, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović podnio je apelaciju Ustavnom sudu BiH jer, kako je naveo u njoj, taj datum vrijeđa osjećanja Bošnjaka.

Iako je Ustavni sud BiH donio odluku da je 9. januar neustavan kao Dan RS, institucije Srpske su organizovale referendum na kojem su građani velikom većinom potvrdili da baš taj datum hoće da slave kao rođendan Srpske.

Ovo je prvi put da se Dan RS obilježava kao potpuno sekularni praznik, bez crkvenog obreda kao dijela zvaničnog programa.

Vlasti RS uputile su oko 2.000 pozivnica, a među glavnim gostima biće, kako je najavljeno, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh srpski Irinej.

Pripreme za proslavu već su gotovo završene - širom RS ulice su ukrašene zastavama i postavljeni su prigodni bilbordi.

U Banjaluci će sutra, povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, biti održana parada pod nazivom "25 godina Republike Republike".

"Parada će biti održana na Trgu Republike Srpske i Trgu Krajine sa početkom u 13 časova", saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

Protokolom obilježavanja Dana Republike Srpske predviđeno je da svečani prijem u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske bude održan u 15 časova, a Svečana akademija u Sportskoj dvorani "Borik" sa početkom u 17 časova.

Prethodno će na Trgu Krajine u 9.30 časova biti održan obrazovno-zabavni program za djecu, u 11 časova predviđen je koncert dječijeg hora "Vrapčići", a u 14.30 časova kulturno-umjetnički program.

Koncert domaćih muzičara i pjevača iz Republike Srpske na Trgu Krajine predviđen je u 19 časova, a koncert grupe "Legende" u 22 časa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije