BiH

U biračkom mjestu u kojem su pronađeni popunjeni glasački listići ponavljaju se izbori

U biračkom mjestu u kojem su pronađeni popunjeni glasački listići ponavljaju se izbori
Foto: Velibor Tripić | U biračkom mjestu u kojem su pronađeni popunjeni glasački listići ponavljaju se izbori

SARAJEVO – Centralna izborna komisija (CIK) BiH donijela je danas odluku o odgađanju i raspisivanju izbora za biračko mjesto 007B051 “Hozići” u osnovnoj izbornoj jedinici Novi Grad, s obzirom da 02. oktobra izbore na tom biračkom mjestu nije bilo moguće održati u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Odgođeni izbori na biračkom mjestu  007B051 “Hozići” održaće se u nedjelju, 09. oktobra 2022. godine, navode iz CIK-a.

"Danas je otvorena 57. sjednica Centralne izborne komisije BiH i održavaće se u nastavcima dok se ne riješi po svim zahtjevima opštinskih/gradskih izbornih komisija za izdavanje naredbe za otvaranje vreća u cilju pravilnog objedinjavanja i utvrđivanja rezultata izbora sa pojedinih biračkih mjesta iz razloga što birački odbori nisu izvršili sve svoje obaveze utvrđene Izbornim zakonom BiH i podzakonskim aktima Centralne izborne komisije BiH. Odobreni su zahtjevi za 10 biračkih mjesta u Doboju, 6 u Širokom Brijegu, 2 u Konjicu, 12 u Zenici, 10 u Foča (RS), 1 u Odžaku, 1 u Orašju, 1 u Čeliću, 4 u Vukosavlju, 5 u Derventi, 3 u Domaljevac-Šamac, 3 u Bužimu, 8 u Srebreniku, 3 u Rudom, 4 u Šamcu, 14 u Srebrenici, 2 u Ribniku, 1 u Oštroj Luci, 4 u Han Pjesku, 1 u Bosanskom Grahovu i 4 u Vitezu. Navedenim aktivnostima imaju pravo prisustvovati akreditirani izborni posmatrači", navode iz CIK-a.

Obavještavaju javnost da se aktivnosti provode i u Glavnom centru za brojanje. U popodnevnim satima se očekuje prijem izbornog materijala koji se obrađuje u Glavnom Centru za brojanje.

Glasački listići sa biračkih mjesta za glasanje u odsustvu, glasački listići iz inostranstva, glasački listići birača koji su glasali putem mobilnih timova i glasački listići birača koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima će se brojati u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu, dodaju iz CIK-a. Sve  aktivnosti u Glavnom centru za brojanje mogu posmatrati posmatrači akreditirani za posmatranje rada Glavnog centra za brojanje.

Podsjećamo, biračko mjesto "Hozići" juče ujutro nije ni počelo sa radom jer su tokom obilaska članovi OIK-a našli označene glasačke listiće za sve nivoe vlasti, koje je policija izuzela.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije