Društvo

Apel za pomoć petogodišnjem Eldaru Jusiću iz Dervente

Apel za pomoć petogodišnjem Eldaru Jusiću iz Dervente
Apel za pomoć petogodišnjem Eldaru Jusiću iz Dervente

DERVENTA - Sljedeće godine Eldar Jusić, petogodišnji dječak iz Dervente, treba da krene u prvi razred, a da bi nesmetano krenuo u školu, učio prva slova, igrao se sa drugarima potrebna mu je pomoć u liječenju, prije svega nabavka aparat koji bi mu olakšao disanje.

Ovaj dječak boluje od rijetke bolesti cistične fibroze, koja ugrožava rad vitalnih organa, a najviše pogađa respiratorni sistem, pankreas, bubrege i jetru. Eldar se pet godina hvata u koštac s ovom opakom bolešću, uz neizmjernu brigu roditelja, starije sestre i njegovih ljekara, a sada treba i pomoć svih ljudi velikog srca.

Roditelji pomažu bolesnom sinu da diše, čisteći mu sekret koji se nakuplja na plućima i koji može biti koban. Ono što je prijeko potrebno Eldaru je "Vest" prsluk, koji će kvalitetnije čistiti Eldarova pluća i ne dozvoljavati da se njegov kapacitet pluća smanji.

"Eldar je zasad dobro, ali povremeno se stanje pogorša i on mora biti hospitalizovan, što traje petnaestak dana", priča Edin Jusić, dječakov otac, dodajući da se skoro dvije godine bore s finansiranjem liječenja.

Udruženje "Sunce" pokreće humanitarnu akciju za Eldara jer je neophodno nabaviti aparat "Vest hil", koji će roditelji koristiti u kućnim uslovima, te na taj način pomoći Eldaru da se lakše nosi s tom bolešću. Aparat košta 25.000 KM.

On svakodnevno prima posebne inhalacije i do šest puta dnevno i njegov imuni sistem je narušen. Pored svega, dječak ima i dijabetes tip I i prima insulin. Mnogo je dodataka ishrani, lijekova i eliksira koje ovaj dječak mora redovno uzeti kao sastavni dio terapije.

Novac se može uplatiti na račun otvoren kod Nove banke AD na ime Jusić Edin, broj računa je 5550088146850564, a kao svrhu doznake navodi se "Pomoć za Eldara". Za ostale informacije kontaktirajte Edina Jusića putem telefona 065/939238.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije