Društvo

So­ci­jal­no ugro­že­nima potreban ogrev

So­ci­jal­no ugro­že­nima potreban ogrev
So­ci­jal­no ugro­že­nima potreban ogrev

BA­NJA­LU­KA, BI­JE­LJI­NA - Si­ro­ma­šni sta­no­vni­ci u RS stra­hu­ju od još ja­če zi­me, a da bi se izbo­ri­li sa sve hla­dni­jim da­ni­ma ne­op­ho­dna im je po­moć u ogre­vu.

Udru­že­nje gra­đa­na "Cen­tar čo­vjek" iz Ba­nja­lu­ke po­zi­va sve ko­ji mo­gu da do­ni­ra­ju pe­ći, ugalj, drva ili no­vac ko­jim bi bio ku­pljen ogrev, da po­mo­gnu so­ci­jal­no ugro­že­ne po­ro­di­ce, jer im je to sad naj­po­tre­bni­je.

"Svi oni ko­ji že­le mo­gu do­ves­ti drva kod nas u Udru­že­nje u Vi­dov­dan­sku uli­cu 35, ili ih odves­ti po­ro­di­ca­ma di­rek­tno. Već dvi­je go­di­ne or­ga­ni­zu­je­mo ove akci­je, a po­tre­ba za ogre­vnim drvetom je ve­li­ka", re­kli su u ovom udru­že­nju.

U Cen­tru za so­ci­jal­ni rad Ba­nja­lu­ka ka­žu da, ka­da je u pi­ta­nju kon­kre­tna po­tre­ba za na­bav­kom ogre­va, ko­ri­sni­ci­ma se no­vac mo­že obe­zbi­je­di­ti kroz pri­zna­va­nje pra­va na je­dno­kra­tnu nov­ča­nu po­moć.

"Ove go­di­ne se obra­ti­lo 36 ko­ri­sni­ka sa zah­tje­vom za je­dno­kra­tnu nov­ča­nu po­moć, na­vo­de­ći u svom zah­tje­vu po­te­ško­će pri na­bav­ci ogre­va, a ko­ri­sni­ci­ma je nov­ča­na po­moć do­dje­lji­va­na u ra­spo­nu od 80 KM do 200 KM", is­ti­če Ve­ra Sla­do­je­vić, di­re­ktor­ka Cen­tra za so­ci­jal­ni rad Ba­nja­lu­ka.

Pre­ma po­da­ci­ma Cen­tra za so­ci­jal­ni rad na po­dru­čju Bi­je­lji­ne evi­den­ti­ra­na su 373 ko­ri­sni­ka ove po­moć i obez­bije­đe­no je po 90 KM, a iz grad­ske ka­se za ovu svrhu iz­dvo­je­no 35.000 ma­ra­ka.

"Sva­ke go­di­ne ras­te broj ko­ri­sni­ka nov­ča­ne po­mo­ći, kao i li­ca ko­ja ne ispu­nja­va­ju uslo­ve da bi os­tva­ri­la pra­vo na mje­se­čnu nov­ča­nu po­moć, ali se na­la­ze u te­škoj ma­te­ri­jal­noj si­tu­aci­ji i obra­ća­ju se Cen­tru za po­moć", ka­žu u CSR Bi­je­lji­na, do­da­ju­ći da po­se­bno u zim­skom pe­ri­odu ko­ri­sni­ci ni­su u mo­gu­ćnos­ti da se­zon­skim po­slo­vi­ma obez­bije­de mi­ni­mum sred­sta­va za egzis­ten­ci­ju.

Cen­tar za so­ci­jal­ni rad Gra­di­ška sva­ke go­di­ne odo­bra­va sred­stva za ogrev za 25 ko­ri­sni­ka po 200 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije