Ex -Yu

Nema zatvaranja granice na Balkanu,ako to ne urade Austrija i Njemačka

Nema zatvaranja granice na Balkanu,ako to ne urade Austrija i Njemačka
Nema zatvaranja granice na Balkanu,ako to ne urade Austrija i Njemačka

BEOGRAD/BEČ - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je u Beču da nijedna zemlja Balkana neće zatvoriti granice za migrante ako to ne učine NJemačka ili Austrija.

"Mi ćemo se ponašati kao Nemačka i Austrija, i ne postoji niti jedan način za zaustavljanje migracije. Moguće je zatvoriti jedan deo granice, ali migranti će onda ići preko drugih država, gde je manje policije i kontrola", rekao je Stefanović.

On je, pred današnju konferenciju u Beču o migrantima na zapadnom Balkanu, izjavio da nema zajedničkog rješenja za izbjegličku krizu bez Grčke, koja je uložila diplomatski protest zbog toga što nije pozvana na ovaj skup.

Stefanović je istakao za bečki "Standard" da su zemljama Balkana potrebni odgovori na pitanja da li je novouvedeni dokument važeći za sve države duž rute.

"Ako zemlje destinacije ne primaju više ekonomske migrante, trebalo bi da razvijemo strategiju šta činiti ako se oni nagomilaju na granicama Grčke i Makedonije. To mora biti otvoreno rečeno da ljudi ne bi besmisleno putovali u Evropu, a da ne mogu da završe putovanje u Nemačku", rekao je Stefanović.

On je upitao zašto bi Srbija trebalo da pusti 5.000 do 10.000 izbjeglica u zemlju ako samo 3.200 može da nastavi putovanje?

Navodeći da migranti ne žele da ostanu u Srbiji, Stefanović je zapitao šta će se desiti ako migranti budu vraćeni u Srbiju iz Slovenije i Austrije.

"Ako ih mi budemo vratili u Makedoniju otvoreno je pitanje da li Makedonija može da ih vrati u Grčku. Čak i ako bi se vratili u Grčku šta bi onda činila Grčka sa njima? Biće veoma teško da se vrate u Tursku", kaže Stefanović.

Odgovarajući na pitanje zašto Srbija ne propušta više državljane Avganistana, Stefanović je odgovorio da to nije pitanje stava Srbije.

"Ako je Austrija spremna da prihvati Avganistance, onda ću lično da se pobrinem da svi budu smešteni u autobuse i direktno prevezeni u Beč. Međutim ako Austrija kaže da ih ne prima, zašto bi to činila Srbija", upitao je on.

Prema njegovim riječima, svi koji se deklraišu kao ekonomski migranti se ne propuštaju. "Međutim Srbija nije pripremljena na to da postane sabirni centar za sve nepoželjne migrante u Evropi", rekao je Stefanović.

On je istakao da, ako Makedonija ne može da ih prima, Srbija ne može da ih pusti da uđu u zemlju, te naglasio da treba prestati sa prebacivanjem krivice.

Stefanović je ocijenio da bi zatvaranje makedonsko-grčke granice bio veliki teret po Grčku, te dodao da Grčka ne smije da se ostavi sama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije