Ex -Yu

Presuda Radovanu Karadžiću 24. marta

Presuda Radovanu Karadžiću 24. marta
Presuda Radovanu Karadžiću 24. marta

HAG - Haški tribunal će u četvrtak, 24. marta, izreći presudu prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

U odluci sudskog vijeća, koju je potpisao sudija O-Gon Kvon, navodi se da će presuda biti saopštena u 14.00 časova.

U završnoj riječi, u oktobru 2014. godine, tužilaštvo je zatražilo da Karadžić bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice i kažnjen doživotnim zatvorom, dok je Karadžić, koji se branio sam, tražio da bude oslobođen krivice.

Karadžić je uhapšen u julu 2008. godine, a tereti se za "genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i druge zločine prema nesrpskom stanovništvu" tokom rata u BiH.

Za prisustvo izricanju predsude Karadžiću vlada veliko interesovanje javnosti, pa je već popunjen sav raspoloživi prostor u zgradi Haškog tribunala i okolini.

U saopštenju iz Haškog tribunala navedeno da su, nakon okončanja postupka akreditacije, registrovani zahtjevi za prisustvo više od 200 novinara, pedesetak predstavnika zemalja i članova diplomatskog kora, kao i najmanje 100 članova akademske zajednice, organizacija civilnog društva i istraživača.

Cijeli prostor oko zgrade ovog međunarodnog suda će na dan izricanja presude biti blokiran, a pristup će kontrolisati holandska policija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije