BiH

Izetbegović: Presudu ne treba politizirati

Izetbegović: Presudu ne treba politizirati
Izetbegović: Presudu ne treba politizirati

SARAJEVO - Presuda Radovanu Karadžiću najvažnija je za BiH, za narode koji izmiješani žive u njoj, a posebno za srpski narod, jer je šansa da se hipoteka nesporno počinjenog užasnog zločina skine s naroda i locira na pojedince koji su narod poveli stranputicom, rekao je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

"Treba prihvatiti istinu i priznati je. Barem tiho sebi, a časnije bi bilo učiniti to glasno. I prestati sa negiranjem i prikrivanjem. Pomoći komšijama da pronađu ostatke najmilijih i da s mirom, bez provokacija, nastave živote. To je jedini put da se odnosi normaliziraju i da se zlo ne ponovi. Stoga pozivam da se presuda ne politizira. Moramo se suočiti sa činjenicama ma kakve bile i odnose graditi na principima istine i pravde. To je težak put ali jedini ispravan i moguć", smatra Izetbegović.

Kazao je da kazna od 40 godina za Karadžića za čovjeka njegovih godina i prošlosti i nije posebna te za žrtve i BiH nema poseban značaj, ali poseban značaj ima činjenica da je izrečena jednoj užasnoj ideologiji i politici.

Dodao je da je današnji dan istorijski za BiH, da je potvrđen bitan dio istine u njenoj novijoj prošlosti i da to mora bitno uticati i na njenu budućnost.

Smatra da je zbunjujuće što je Karadžić dobio 40 godina za zločine, dok su neki generali kojima je bio vrhovni komadant dobili doživotnu robiju, ali je "bitno da je izrečena presuda svemu onome što je učinjeno".

"Utvrđeno je da je udruženi zločinački poduhvat Karadžić sa saradnicima pokrenuo u jesen 1991. godine i trajao je do novembra 1995. godine. Dakle, planski, sistematski, organizovano su pripremljeni i izvršeni zločini kojim su stotine hiljada Bošnjaka i Hrvata protjerani, a tragovi njihovog postojanja, vjere i kulture izbrisani. Presuda Karadžiću je najznačajnija presuda za ratni zločin nakon presude nacističkim vođama 1945. godine. Ima svu težinu zločina koji su tada procesuirani", istakao je Izetbegović.

Naglasio je da je istina jedna i ono što joj je najbliže jeste viđenje, prosudba i presuda Haškog tribunala, ali i da je i ta presuda ljudska i da su na nju očigledno uticali politički interesi i procjene.

"Nije izrečena za genocid počinjen u Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku. Vjerujemo i nadamo se da će ovu nepravdu ispraviti žalbeno vijeće. Iznenađujuća je i tvrdnja da su bosanske snage gađale vojnike UN-a i teritorije pod vlastitom kontrolom. Biće zanimljivo saznati na kojim je dokazima bazirana ovakva tvrdnja Haškog tribunala", dodao je Izetbegović.

Napomenuo je da je presuda važna za žrtve, BiH, region i cijeli svijet, te da nema kazne koja može biti približna satisfakcija za žrtve, ali je njome civilizirani svijet pokazao da razumije njihovu patnju i da je pravda spora ali barem djelomično dostižna.

"Presuda je važna za svijet jer je poslana poruka da niko, pa ni lideri država poput Slobodana Miloševića niti lideri paradržava poput Karadžića, neće biti oslobođen odgovornosti za zločine. Još je važnija za region jer samo na istini i činjenicama, na prihvatanju i spremnosti da se svi u regionu suoče s tom istinom, mogu se graditi bolji odnosi i bolja budućnost", kazao je Izetbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije