BiH

Pratite nas na Google news

Dodik: Presuda rezultat pritiska međunarodnih lobija

Dodik: Presuda rezultat pritiska međunarodnih lobija
Dodik: Presuda rezultat pritiska međunarodnih lobija
Srna

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je apsolutno jasno da je današnja presuda prvom predsjedniku Srpske Radovanu Karadžiću u Hagu na 40 godina zatvora donesena pod snažnim pritiskom raznih međunarodnih lobija i ranijih stereotipa o isključivo srpskoj krivici za rat u BiH.

"Za mnoge slučajeve u Haškom tribunalu poznato je da nisu zasnovani uvijek na činjenicama, nego da su značajno bili motivisani i političkim motivima, kao i unaprijed skrojenim i optužnicama i presudama", rekao je Dodik, istakavši da i većina naroda u Srpskoj to shvata na taj način.

Predsjednik Srpske je istakao da u prilog tome govori činjenica da je gotovo cjelokupno političko i vojno rukovodstvo Srba procesuirano, a da je izostala odgovornost drugih, poput Nasera Orića, koji se danas "slobodno šetaju po Sarajevu i sa slobode navodno nešto brane, a u međuvremenu uništavaju svjedoke i prijetnjom mijenjaju njihove iskaze".

"Tako je isto i sa Atifom Dudakovićem koga smo mogli vidjeti kako naređuje da se pobije sve što je srpsko, a nijedan sud, pa ni Haški tribunal, nije našao razloga da ga za to procesuira", podsjetio je Dodik i naglasio da sve to pokazuje da je navodna haška pravda selektivna i politički motivisana.

Nikada manje pomirenja i više nepravde

Dodik je napomenuo da je Haški tribunal pretenciozno bio najavljen kao mjesto pravde koje treba da dovede do pomirenja, a sad se na svakom koraku vidi da u BiH nikada nije bilo manje pomirenja i više nepravde.

"Instalisanje pravosudnih institucija bilo gdje i bilo na kom nivou u funkciji političkih obračuna svakako ne doprinosi stabilizaciji i jačanju povjerenja", naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, ako je neko želio pravdu za žrtve, onda se postavlja pitanje šta je sa pravdom i za žrtve u srpskom narodu, koje su ogromne, ne samo u Srpskoj, nego i u Srbiji i na mnogim drugim mjestima.

On je upozorio i na činjenicu da se u pogledu haških presuda sa nekih strana pokušava "navaliti određeni teret" i na samu Srpsku, ali je poručio da to neće biti ostvareno, bez obzira na bilo kakve uticaje, te da Srpska nastavlja da živi i radi, da se kreće svojim putem i ka stabilizaciji prilika ukupno.

"Moram da zahvalim i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, koji je danas jasno poručio da politika očuvanja Republike Srpske ne može da bude zavisna od bilo kakvih presuda", rekao je Dodik.

Dodaje da Srpska treba da bude zahvalna Srbiji i njenom premijeru za ovako jasan stav, koji je izrekao na pomenu žrtvama ubijenim u NATO bombardovanju Srbije, tokom kojeg je poginuo i znatan broj djece.

"Ostalo je vidljivo i da je - slučajno ili ne - za izricanje presude /Karadžiću/ izabran dan kada je počelo bombardovanje Srbije. U tom pogledu ljudi u Srpskoj imaju svoj osjećaj, i ja ga osjećam i znam", istakao je Dodik.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije