BiH

Krajišnik: U "drugom poluvremenu" dokazati da je presuda pogrešna

Krajišnik: U "drugom poluvremenu" dokazati da je presuda pogrešna
Krajišnik: U "drugom poluvremenu" dokazati da je presuda pogrešna

ISTOČNO SARAJEVO - Prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik smatra da je današnja presuda Haškog suda prvom predsjedniku Srpske Radovanu Karadžiću od 40 godina zatvora samo "prvo poluvrijeme" i da će u "drugom poluvremenu", uz ozbiljnu aktivnost advokata, biti dokazano da su odredbe u današnjoj presudi pogrešne.

On kaže da je ohrabrujuće što ima izdvojenih mišljenja sudija i vjeruje da će presuda poslije žalbe biti mnogo povoljnija.

"Karadžić sigurno nije kriv po ovoj optužnici. Mnoge stvari su u procesu zaključene na osnovu pretpostavki. Sudije su napravile grešku koju će Žalbeno vijeće da ispravi", rekao je Krajišnik.

Prema njegovom mišljenju, ovakva presuda, za koju je rekao da je još jedno veliko iznenađenje koje je priredio Haški sud, niko nije očekivao, odnosno svi su prognozirali ili oslobađajuću presudu ili doživotni zatvor.

"Ne znam šta je bio cilj na kraju rada Haškog suda. Da se zadovolje neke političke potrebe? Ovakve presude ne dovode pomirenju u BiH nego do zaoštravanja situacija i produbljivanja krize. Manipuliše se narodom. Ovo je osveta od koje niko ne profitira", smatra Krajišnik.

Prema njegovom mišljenju, optužba za genocid u sedam opština BiH je manipulacija kojom se pokušala problematizovati Republika Srpska, a srpski narod okriviti.

"Ako je konstatovano da nije bilo genocidne namjere u drugim opštinama zašto bi to bilo u Srebrenici?! Cilj je bio da se usložni situacija u BiH i da se kroz političke poene održi vlast koja ima pogrešnu namjeru da unitarizuje BiH i pretvori je u državu jednog naroda", konstatovao je Krajišnik.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala za zločine u bivšoj Jugoslaviji osudilo je nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića na 40 godina zatvora. Karadžić je proglašen krivim za "genocid pod tačkom dva, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i druge zločine prema nesrpskom stanovništvu" tokom rata u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije