BiH

Anđelković: Priprema terena za novi udar na RS

Anđelković: Priprema terena za novi udar na RS
Anđelković: Priprema terena za novi udar na RS

BEOGRAD - Politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je da današnja drakonska i "nakaradna" osuda Radovana Karadžića ima za cilj da se na njega prebaci krivica zapadnih centara moći za izazivanje rata na prostoru bivše Jugoslavije, a istovremeno je i priprema terena za novi udar na Republiku Srpsku.

Anđelković je ocijenio da je Haški tribunal danas potvrdio svoju reputaciju političke institucije.

"Osuda Karadžiću ima za cilj da opravda sve ono što su učinili zapadni centri moći koji su izazvali rat na prostorima bivše Jugoslavije. Oni su krivi za rat, oni su gurnuli Jugoslaviju u tragičan raspad, a sada traže krivce. Njihova propagandna verzija je da su krivci Srbi, odnosno srpski lideri, a sada je to moralo da bude potvrđeno osudom Karadžiću", naveo je Anđelković.

Ističući kako je takva osuda nakaradna i nema nikakavih elemenata istine, Anđelkovi smatra da je ona bila očekivana, jer se "zna da je Haški tribunal politička institucija, koja ima za zadatak prekrajanje istorije".

"Drugi razlog za ovako drakonsku osudu i unošenje elemenata koji se odnose na genocid je priprema terena za udarac na Republiku Srpsku, jer kao što je Haški tribunal politička institucija koja treba da prekraja istoriju i legalizuje nedela evroatlantskih centara moći, tako isto treba da im i pomogne da završe svoj posao - da na Balkanu do kraja uspostave svoj poredak, koji podrazumeva i centralizaciju BiH, a slabljenje Republike Srpske", naveo je Anđelković.

On je ocijenio da u skladu sa licemjernom politikom Zapada i zloupotrebom svega u skladu s njihovim interesima nije čudno što danas osuđuju Karadžića, iako je predvodio Republiku Srpsku u borbi protiv islamskog terorizma - istog zla koji ugrožava Ameriku, ali i EU.

To zato što, kako ističe Anđelković, "njima nije problem zlo, njima je samo problem ono zlo koje se otrgne njihovoj kontroli".

On je ukazao da Zapadu odnosno SAD kao ključnom elementu Zapada nije problem islamski fundamentalizam i terorizam jer su ga oni, u krajnjoj liniji, i stvarali.

"Stvarali su ga u Avganistanu i na drugim meridijanima, koristili su ga protiv Srba 90-tih. Njima je problem samo onaj islamski fundamentalizam koji se otrgne njihovoj kontroli i počne da ugrožava Zapad. Međutim, mi dobro znamo da su isti takvi, kao oni koji danas prave terorističke napade po Briselu ili Parizu, pravili zločine u BiH i na Kosovu i Metohiji. Tada nisu nazivani teroristima jer su bili u službi Zapada", rekao je Anđelković.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala osudilo je danas nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića na 40 godina zatvora.

Karadžić je proglašen krivim za "genocid pod tačkom dva, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i druge zločine prema nesrpskom stanovništvu" tokom rata u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije