Ex -Yu

U Zagrebu protest zbog zatvaranja granica

U Zagrebu protest zbog zatvaranja granica
U Zagrebu protest zbog zatvaranja granica

ZAGREB - Oko 300 ljudi okupilo se večeras u Zagrebu na mirnom protestu zbog zatvaranja balkanske migrantske rute.

Oni su poručili hrvatskoj vladi i vladama zemalja EU da se zatvaranjem granica za izbjeglice daje zeleno svjetlo krijumčarima i ugrožavaju ljudski životi.

Učesnici protesta na Markovom trgu neslaganje s politikom Hrvatske i EU prema izbjeglicama iskazali su zvižducima i brojnim transparentima, a glasnu podršku dobili su svi koji su kroz brojne organizacije uključeni u pomaganje izbjeglicama iz ratom zahvaćenih zemalja Bliskog istoka, prenijela je agencija Hina.

"Hrvatska je zemlja otvorenih vrata, koja ne smije da stoji iza odluka donesenih u EU i Turskoj, zbog svoje vlastite ratne i izbjegličke prošlosti, kao i moralne obaveze prema ljudskim životima u opasnosti", istaknuto je na protestu koji je organizovala inicijativa "Dobrodošli".

Okupljeni su uz zvuke afričkih bubnjeva izrazili negodovanje zbog izjave premijera Tihomira Oreškovića nakon odluke o zatvaranju granica na balkanskoj ruti da je "nula izbjeglica dobar rezultat za Hrvatsku" ocijenivši je sramotnom i poručujući da bi "jedini pozitivan rezultat za Hrvatsku bio prijem svih osoba kojima je sigurnost i zaštita potrebna".

Učesnici protesta nosili su transparente na kojima je pisalo: "I predsjednica i premijer bili su ekonomski migranti", "Kukavice, otvorite granice", "Bacili ste ljude krijumčarima", "Istorija će vas pamtiti po bodljikavoj žici", "Ne postoje oni i mi, svi smo ljudi"...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije