SP Qatar 2022.

Intervju

Cvijanovićeva za "Nezavisne": Biću funkcioner Srpske, a ne bosanski ili sarajevski kao Šarović

Cvijanovićeva za "Nezavisne": Biću funkcioner Srpske, a ne bosanski ili sarajevski kao Šarović
Foto: Velibor Tripić | Cvijanovićeva za "Nezavisne": Biću funkcioner Srpske, a ne bosanski ili sarajevski kao Šarović

Željka Cvijanović, kandidat SNSD-a za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske u pisanom intervju za "Nezavisne novine" rekla je da će se unutrašnja politička kriza u Bosni i Hercegovini, koja predugo traje, riješiti onda kada svi unutra, ali i spolja budu željeli da realno sagledavaju stvari.

Govoreći o predstojećim izborima, Cvijanovićeva je rekla da je njena i prednost Milorada Dodika, kandidata SNSD-a za predsjednika Republike Srpske, dovoljno velika kao i za parlamentarne liste.

"Drugi oktobar je blizu. Do tada su pobjednici svi, pa tako i pričaju u kampanji, a od tada samo oni koje narod izabere", rekla je Cvijanovićeva.

Odgovarajući na pitanje da li još postoji šansa da Bosna i Hercegovina profunkcioniše, Cvijanovićeva je istakla da postoji, ali da to podrazumijeva da se držimo ustava, da se ne otima od entiteta i ne uzurpiraju nadležnosti te da se gradi unutrašnji dogovor umjesto da se guše različiti identiteti.

"Otvorena sam za dogovor, jer znam da bez njega nema napretka BiH, ali i svjesna da je moja uloga tamo da zaštitim poziciju Republike Srpske onda kad je ugrožena. Konačno, biću izabrana u Republici Srpskoj, što znači da ću tamo, iako na poslu u Sarajevu, biti i dalje funkcioner i političar Republike Srpske, a ne bosanski ili sarajevski političar ili funkcioner. Po tome se, uz sve ostalo, definitivno razlikujem od Mirka Šarovića", rekla je Cvijanovićeva.

NN: Da li ste zadovoljni dosadašnjom kampanjom za izbore? Nekako se stiče utisak da narod nije bio nikad ravnodušniji kada je riječ o izborima.

CVIJANOVIĆ: Izuzetno sam zadovoljna i energijom i posjetom na našim tribinama i nemam taj osjećaj da je narod ravnodušan. Mislim, naprotiv, da su naši ljudi izuzetno zainteresovani za budućnost i svjesni izazovnih vremena, ali i činjenice da se kroz ovako globalno teška vremena može proći samo ako zadržimo snažne institucije Republike Srpske i stabilnu vlast.

NN: Kako ocjenjujete dosadašnji rad Predsjedništva BiH i da li biste nešto eventualno drugačije radili? Koliko je uopšte moguće mijenjati neke stvari kada je riječ o radu Predsjedništva BiH i koliko će, ukoliko pobijedite, biti lakše ili teže obavljati funkciju člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske poslije Milorada Dodika?

CVIJANOVIĆ: Isto pitanje sam dobijala i kad sam poslije predsjednika Dodika dolazila na poziciju premijera, ali i predsjednika Republike, pa ću vam isto i odgovoriti da mi je to prednost, a ne neka otežavajuća okolnost.

Mi smo partija koja ima snažnog lidera i navikli smo da igramo kao tim sa svim našim ljudima. Nismo partija u kojoj lideri nosaju kabanice i kišobrane za kandidatima u kampanji, niti smo partija u kojoj članovi ne vjeruju u liderstvo onog ko je formalno prvi, kao što je to slučaj sa PDP-om i SDS-om.

Što se Predsjedništva BiH tiče, ono je radilo u skladu sa okolnostima i atmosferom koja je vladala tamo, ali i u BiH. Druga dva člana su se borila za neustavnu BiH, a Milorad Dodik za ustavnu, u kojoj Republika Srpska ima svoje ustavom definisano mjesto.

Otvorena sam za dogovor, jer znam da bez njega nema napretka BiH, ali i svjesna da je moja uloga tamo da zaštitim poziciju Republike Srpske onda kad je ugrožena. Konačno, biću izabrana u Republici Srpskoj, što znači da ću tamo, iako na poslu u Sarajevu, biti i dalje funkcioner i političar Republike Srpske, a ne bosanski ili sarajevski političar ili funkcioner. Po tome se, uz sve ostalo, definitivno razlikujem od Mirka Šarovića.

NN: U više navrata ste istakli da je Vaša pobjeda i pobjeda Milorada Dodika izvjesna. Koja je Vaša prednost u odnosu na Mirka Šarovića, glavnog protivkandidata za funkciju člana Predsjedništva BiH?

CVIJANOVIĆ: Ta prednost je dovoljno velika za oba naša pojedinačna kandidata, kao i za naše parlamentarne liste.

Drugi oktobar je blizu. Do tada su pobjednici svi, pa tako i pričaju u kampanji, a od tada samo oni koje narod izabere.

NN: Kako vidite trenutnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini s obzirom na to da mnogi tvrde da BiH nikada nije bila u većoj krizi? Od čega zavisi ili od koga zavise neki budući politički procesi, od domaćih lidera ili ipak od međunarodne zajednice?

CVIJANOVIĆ: Sa okruženjem i svijetom dijelimo tešku situaciju i ne možemo izbjeći sve posljedice ove globalne krize.

Mi smo u Republici Srpskoj posvećeni očuvanju naše ekonomske stabilnosti i bilo bi dobro da umjesto opstrukcije imamo stvarne partnere u drugom entitetu da se ovim nedaćama što lakše odupremo. Ali, u svakom slučaju, čuvamo naš sistem stabilnim.

Što se tiče unutrašnjih odnosa u BiH, bojim se da je i ova globalna kriza dovela do toga da se ona više koristi za političko svrstavanje nego na odupiranje novonastalim problemima.

Unutrašnja politička kriza u BiH predugo traje, a riješiće se onda kad svi unutra, ali i spolja, budu željeli da realno sagledavaju stvari.

NN: Da li i dalje postoji šansa da Bosna i Hercegovina profunkcioniše i šta je preduslov da se to desi?

CVIJANOVIĆ: Postoji, naravno, ali to podrazumijeva da se držimo Ustava, da se ne otima od entiteta i ne uzurpiraju nadležnosti, da gradimo unutrašnji dogovor umjesto da se guše različiti identiteti, da sami tražimo racionalna rješenja umjesto što se pojedini uzdaju u neke strance da odlučuju umjesto domaćih institucija.

NN: Ukoliko osvojite mjesto u Predsjedništvu BiH, na čemu ćete insistirati i šta će biti prioriteti u radu?

CVIJANOVIĆ: Ustav i dogovor, ako nema dogovora, onda Ustav i mehanizam zaštite koji on predviđa.

Nered koji je zahvatio spoljnopolitičku aktivnost BiH i zloupotreba spoljne politike za prljanje drugih u BiH mora prestati, jer će onda ono što je već prilično udaljeno i razjedinjeno biti nemoguće sastaviti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije