Svijet

Da li "Antifa" stoji iza nereda u SAD?

Da li "Antifa" stoji iza nereda u SAD?
Foto: Ilustracija | Da li "Antifa" stoji iza nereda u SAD?

NJUJORK – Američki predsjednik Donald Tramp rekao je u nedjelju da će njegova administracija uvrstiti krajnje lijevu "Antifu" na američku listu terorističkih organizacija.

S druge strane, FBI je juče saopštio da nema podataka koji upućuju na to da je krajnje lijevi pokret Antifa (antifašisti) na bilo koji način direktno umiješan u nerede koji već danima traju na ulicama SAD nakon smrti Džordža Flojda (46), Afroamerikanca koji je 25. maja izgubio život nakon brutalnog policijskog postupanja.

Međutim, kako piše poznati američki nedeljnik "The Nation", a prenosi ga "Business Insider", izvor blizak FBI kaže da nema provjerenih podataka koji bi direktno povezali Antifu s nasilnim protestima. U izvještaju FBI navodi se nekoliko primjera nasilja kao što su gađanje policijskih službenika ciglama, ruksacima punim eksploziva i sl.

Međutim, nema ni slova o povezanosti Antife s demonstrantima. Barem ne direktno, dodaje list.

Isti nedjeljenik, kao i časopis "Politico", pišu da su s demonstracijama povezane krajnje desne opcije koje pozivaju svoje simpatizere da napadaju federalne agente te u sukobu protiv demonstranata i slobodno koriste i automatsko oružje.

"Politico" je u ponedjeljak pisao da je Ministarstvo odbrane SAD upoznalo policiju s tim da bijeli supremacisti koriste aplikaciju Telegram, čije su poruke kriptovane, kako bi potpaljivali nasilje među svojim sljedbenicima i pokrenuli rat među rasama na ulicama.

"Politico" se poziva na FBI i iznosi detalj o tome da je dva dana nakon Flojdove smrti u jednoj od tih Telegram grupa pozivano na nasilje, a nakon što se to obavi, poručeno je sljedbenicima da za to okrive masu demonstranata.

Trampa i Bara podržalo je još mnogo Republikanaca koji su Antifu okrivili za nasilne proteste širom zemlje. Neki od njih pozivali su na izlazak vojske na ulice kako bi se ugušio taj pokret.

Republikanac Met Gaec s Floride poručio je da je Antifa kriva za ove proteste i istakao da ih se treba goniti poput terorista.

"Sad kad jasno vidimo da su pripadnici Antife teroristi, možemo li ih loviti kao i one na Bliskom istoku", pitao je Gaec na Twitteru.

Twitter je njegovu objavu sakrio zbog pozivanja na nasilje, ali je nije obrisao jer smatra da je važna za javnost. Ipak, onemogućeno je njeno dijeljenje, lajkovanje i sl.

Senator Arkanzasa Tom Koton takođe je pozvao na korišćenje vojnih snaga protiv demonstranata i istakao da prema njima ne treba pokazati milost.

"Treba da postoji nulta tolerancija na ovu destrukciju", napisao je Koton nazvavši pripadnike Antife teroristima.

Koton je pozvao na to da vojska ne prihvati predaju uhapšenih demonstranata, već ih odmah ubije. Takva praksa zabranjena je Ženevskom konvencijom i smatra se ratnim zločinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije