Svijet

Razgovarali Džonson i Zelenski: Ukrajina predala prijedlog novih sankcija Rusiji

Razgovarali Džonson i Zelenski: Ukrajina predala prijedlog novih sankcija Rusiji
Foto: Tanjug/AP Photo | Džonson u posjeti Kijevu, sastaje se sa Zelenskim

KIJEV - Premijer Velike Britanije Boris Džonson boravio je danas u Kijevu gdje se sastao sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Džonson i Zelenski razgovarali su o snabdijevanju Kijeva teškim naoružanjem i sistemima protivvazdušne odbrane, saopštio je šef Kabineta ukrajinskog predsjednika Andrej Jermak.

On je naveo da se tim kabineta i Vlade Ukrajine, zajedno sa Zelenskim, sastao sa "dobrim prijateljem i saveznikom" Džonsonom.

"Razgovarali smo sa Borisom o potrebi da se isporuče teško naoružanje i sistemi protivvazdušne odbrane, ekonomskoj podršci Ukrajini, pojačanim pritiskom sankcijama na Rusiju, bezbjednosnim garancijama za Ukrajinu i potrebi da Rusija nadoknadi gubitke nanesene našoj zemlji", napisao je Jermak na "Telegramu".

Kijev predao Londonu prijedloge za nove sankcije Rusiji

Ukrajina je predala Velikoj Britaniji prijedloge za dalje sankcije Rusiji, izjavio je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski nakon sastanka sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom u Kijevu.

"Razgovarali smo o pojačavanju pritiska sankcijama na Rusiju. Zahvalio sam Borisu za ličnu posvećenosti i vođstvo u tom smjeru. Predali smo naše prijedloge, naše ideje", rekao je Zelenski.

Zelenski se juče u Kijevu sastao sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom, njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, premijerom Italija Mariom Dragijem i predsjednikom Rumunije Klausom Johanisom, podsjeća TASS.

Šef Kabineta ukrajinskog predsjednika Andrej Jermak izjavio je da je ukrajinska strana predala evropskim liderima prijedloge za sedmi paket sankcija EU Rusiji, uključujući embargo na gas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije