Svijet

Džordžija: Odobrena raspodjela do 3.000 vojnika zbog protesta

Džordžija: Odobrena raspodjela do 3.000 vojnika zbog protesta
Foto: Screenshot: Twitter | Džordžija: Odobrena raspodjela do 3.000 vojnika zbog protesta

VAŠINGTON - Guverner američke države Džordžije Brajan Kemp odobrio je raspoređivanje do 3.000 pripadnika Nacionalne garde zbog protesta koji se organizuju zbog smrti Afroamerikanaca Džordža Flojda u Minesoti i Ahmunda Arberija u Džordžiji.

Kemp je proglasio vanredno stanje u petak uveče za okrug Fultin, koji obuhvata veći dio Atlante, a sinoć je proširio tu naredbu na cijelu tu saveznu državu, podsjeća Ju-Es njuz.

Kemp je rekao da je spreman da pošalje vojnike Nacionalne garde u sve gradove u kojima su za danas planirane demonstracije.

"Nadam se da to nećemo morati" (da uradimo), rekao je republikanski guverner za jednu televiziju, a prenosi AP.

On je ranije već odobrio da se do 1.500 pripadnika Garde rasporedi kako bi pomogli u primeni policijskog časa u Atlanti.

Policija u Atlanti sinoć je saopštila da je uhapsila više od 50 osoba pošto su demonstranti gađali policajce kamenicama i slomili prozore na nekim objektima.

Policijski čas uveden je nakon Što su protesti u petak uveče postali nasilni pošto su ljudi izazivali požare i razbijali prozore restorana i poslovnih objekata. 

Afroamerikanac Džordž Flojd umro je u Minesoti nakon što ga je policajac pritiskao kolenom za vrat nekoliko minuta, a taj slučaj je izazvao proteste Širom SAD.

Arberija su 23. februara u Džordžiji ubili naoružani otac i sin nakon Što su ga zaustavili dok je trčao u kraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije