Svijet

Iran mobiliše vojsku u potrazi za helikopterom u kojem je bio Raisi

Iran mobiliše vojsku u potrazi za helikopterom u kojem je bio Raisi
Foto: N.N. | Iran mobiliše vojsku u potrazi za helikopterom u kojem je bio Raisi

TEHERAN - Spasilačka akcija za helikopterom predsjednika Irana Ebrahima Raisija, koji je danas imao nesreću pri prinudnom slijetanju traje u svim pravcima, angažovani su i pripadnici vojske ali vazdušna potraga nije moguća zbog nepovoljnih vremenskih uslova, saopštile su iranske vlasti.

Načelnik generalštaba iranske vojske Mohamed Bageri naredio je da se svi resursi vojske i elitne Revolucionarne garde i uključe u potragu i spasilačku operaciju, prenosi Tasnim.

Šef iranskog društva Crvenog polumjeseca Berhosein Kolivand rekao je da 40 timova za brzo reagovanje tragaju u svim pravcima kako bi pronašli helikopter u kojem se nalazi predsjednik Raisi i njegovi saputnici, ali da su vremenske prilike veoma nepovoljne i prolaz otežan, kao i da se akcije traganja i spasavanja sprovode uz sve napore.

Portparol iranskog Odeljenja za vanredne situacije, Babak Jektaparast, saopštio je da je u oblast gdje se dogodilo prinudno sletanje helikoptera koji je prevozio Raisija i njegove saradnika poslato osam vozila hitne pomoći.

Ministar unutrašnjih poslova Irana Ahmad Vahidi potvrdio je da je danas helikopter sa iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem imao incident pri slijetanju u istočnom Azerbejdžanu.

On je naveo da su se danas nakon otvaranja brane Kiz Kalasi kojem je prisustvovao i predsjednika Azerbejdžana Ilham Alijev, Raisi i pratnja vraćali sa nekoliko helikoptera, od kojih je jedan imao ''prinudno slijetanje'' zbog lošeg vremena, prenijela je agencija Tasnim.

Vahidi je dodao da su spasilačke ekipe poslate u to područje, ali da će zbog magle i neprohodnosti terena možda biti potrebno vrijeme da se stigne do helikoptera.

"Komunicirali smo sa saputnicima predsjednika, ali je zbog područja, komunikacija otežana i čekamo da spasilačke ekipe stignu do mjesta nesreće i slijetanja helikoptera, i daju nam informaciju", rekao je Vahidi.

Iranska agencija IRNA prenijele je ranije, pozivajući se na izvještaje pojedinih medija, da je helikopter sa Raisijem navodno imao "incident pri slijetanju".

Raisi je putovao u iransku provinciju Istočni Azerbejdžan.

U Raisijevom konvoju bila su tri helikoptera, od kojih su dva sa  ministrima i zvaničnicima bezbjedno stigla na odredište, prenosi agencija Tasnim.

Navodi se da su neki od predsjednikovih saputnika u helikopteru uspjeli da kontaktiraju kontrolni centar, i da je time porasla nada da će se ovaj incident završiti bez žrtava.

Spasilačke snage Crvenog polumjeseca i dodatne vojne i policijske snage započele su masovnu operaciju na pronalaženju helikoptera nakon prvih izvještaja o mogućoj nesreći, navodi Tasnim.

Među putnicima helikoptera, osim Raisija, bili su i ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan, guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rahmati i još nekoliko drugih, navodi IRNA.

U međuvremenu, agencija Fars je nakon izvještaja o incidentu sa helikopterom Raisija, pozvala Irance ''da se mole'' za predsjednika, prenio je Rojters.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije