Svijet

Oglasio se iranski vrhovni vođa: Nadam se da je Raisi živ

Oglasio se iranski vrhovni vođa: Nadam se da je Raisi živ
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Oglasio se iranski vrhovni vođa: Nadam se da je Raisi živ

TEHERAN - Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamneji izrazio je nadu da su iranski predsjednik Ebrahim Raisi i njegova pratnja živi, nakon što je helikopter imao nesreću pri prinudnom slijetanju.

On je dodao da narod treba da se moli za Raisija i njegove saradnike i da ne treba da brine, ni da bude uznemiren i da "neće biti potresa u funkcionisanju države", prenosi Irna.

Spasilačka akcija za helikopterom predsednika Irana Ebrahima Raisija traje u svim pravcima, a načelnik Generalštaba iranske vojske Mohamed Bageri naredio je da se svi resursi vojske i elitne Revolucionarne garde i uključe u potragu i spasilačku operaciju, prenosi Tasnim.

Ministar unutrašnjih poslova Irana Ahmad Vahidi potvrdio je da je danas helikopter sa iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem imao incident pri slijetanju u istočnom Azerbejdžanu.

On je naveo da su se danas nakon otvaranja brane Kiz Kalasi kojem je prisustvovao i predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev, Raisi i pratnja vraćali sa nekoliko helikoptera, od kojih je jedan imao ''prinudno slijetanje'' zbog lošeg vremena, prenijela je agencija Tasnim.

Vahidi je dodao da su spasilačke ekipe poslate u to područje, ali da će zbog magle i neprohodnosti terena možda biti potrebno vrijeme da se stigne do helikoptera.

"Komunicirali smo sa saputnicima predsjednika, ali je zbog područja, komunikacija otežana i čekamo da spasilačke ekipe stignu do mjesta nesreće i sletanja helikoptera, i daju nam informaciju", rekao je Vahidi.

Iranska agencija IRNA prenijela je ranije, pozivajući se na izvještaje pojedinih medija, da je helikopter sa Raisijem navodno imao "incident pri slijetanju".

Raisi je putovao u iransku provinciju Istočni Azerbejdžan.

U Raisijevom konvoju bila su tri helikoptera, od kojih su dva sa  ministrima i zvaničnicima bezbjedno stigla na odredište, prenosi agencija Tasnim.

Navodi se da su neki od predsjednikovih saputnika u helikopteru uspjeli da kontaktiraju kontrolni centar, i da je time porasla nada da će se ovaj incident završiti bez žrtava, prenosi Tanjug.

Spasilačke snage Crvenog polumjeseca i dodatne vojne i policijske snage započele su masovnu operaciju na pronalaženju helikoptera nakon prvih izvještaja o mogućoj nesreći, navodi Tasnim.

Među putnicima helikoptera, osim Raisija, bili su i ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan, guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rahmati i još nekoliko drugih, navodi IRNA.

U međuvremenu, agencija Fars je nakon izveštaja o incidentu sa helikopterom Raisija, pozvala Irance ''da se mole'' za predsjednika, prenio je Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije