Svijet

Ko je iranski predsjednik za kojim se traga?

Ko je iranski predsjednik za kojim se traga?
Foto: Tanjug/AP | Ko je iranski predsjednik za kojim se traga?

Helikopter u kojem su se nalazili iranski predsjednik Ebrahim Raisi i iranski ministar spoljnjih poslova srušio se danas dok je prelijetao planinsko područje po gustoj magli na povratku s granice s Azerbajdžanom.

Iranski državni mediji rekli su da su loši vremenski uslovi uzrok nesreće i da komplikuju spasilačke operacije.

General glavnog štaba iranske vojske naredio je da se svi resursi vojske i elitne Revolucionarne garde angažiuju za operacije potrage i spašavanja.

Ni u trenu objave ovog teksta helikopter nije nađen, a ne zna se niti šta je s predsjednikom Irana.

Ko je on?

Iranski ultrakonzervativni kandidat Ebrahim Raisi (63) za predsjednika je izabran iz drugog pokušaja godine 2021, a otkako je preuzeo novu funkciju naredio je da se pooštri zakon o moralu, nadzirao je gušenje u krvi protivvladinih protesta i bio snažno angažovan u nuklearnim pregovorima sa svjetskim silama.

U iranskom dvojnom političkom sistemu, podijeljenom između klerikalnog establišmenta i vlade, vrhovni vođa, a ne predsjednik države, ima posljednju riječ o svim glavnim sektorima politike.

Uprkos tome, mnogi vide Raisija kao snažnog kandidata za nasljednika svog 85-godišnjeg mentora, vrhovnoga duhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneija, koji snažno podržava Raisijeve političke smjernice.

Raisi je bio politička nepoznanica jer je više od tri decenije radio u pravosuđu na čije je čelo imenovan 2019.

Raisi je inače žestok kritičar Zapada. Hamnei ga je 2019. postavio za šefa pravosuđa, a brojni kritičari su ga napadali zbog dugogodišnjeg kršenja ljudskih prava, prenosi Index.

Naime, Raisi je 1988. bio član "panela smrti", vijeća koje je nadziralo masovno pogubljenje oko 5.000 političkih zatvorenika. U vijeću je bilo četvoro ljudi.

A kao državni tužilac je odgovoran za pogubljenja puno političkih disidenata.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije