Svijet

Oprečni izvještaji o pronalasku helikoptera: "Lociran je, ali spasioci nisu još stigli"

Oprečni izvještaji o pronalasku helikoptera: "Lociran je, ali spasioci nisu još stigli"
Foto: Tanjug/AP | Pronađen srušeni helikopter predsednika Irana

TEHERAN - Iranska državna televizija objavila je večeras da je tim za spasavanje pronašao srušeni helikopter u kojem je bio iranski predsjednik Ebrahim Raisi, ali je ubrzo potom Crveni polumjesec to demantovao, prenosi Rojters.

Zvaničnik Crvenog polumjeseca saopštio je da spasioci nisu još stigli do tačne lokacije nesreće, već da je locirano mjesto.

Jakub Sulejmani, generalni sekretar Društva Crvenog polumjeseca, rekao je nakon sastanka štaba za upravljanje vanrednim situacijama da je 15 operativnih timova za brzo reagovanje prisutno u zoni nesreće, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, pet operativnih timova Crvenog polumjeseca pristupilo je koordinatama koje je objavila Vazdušno-kosmička organizacija. 

Agencija IRNA navela je takođe da je objavljena je tačna lokacija gdje se srušio helikopter u oblasti između Ardešira i Brazina u Varzeganu.

Ranije je objavljno da je tim za spasavanje pronašao srušeni helikopter u kojem je bio iranski predsjednik Ebrahim Raisi, objavila je iranska državna televizija.

Agencija IRNA navodila je da je objavljena je tačna lokacija gdje se srušio helikopter u oblasti između Ardešira i Brazina u Varzeganu, prenosi Tanjug.

Iranski zvaničnici rekli su da je prethodno uspostavljen kontakt sa jednim putnikom i članom posade. Za sada nema informacija o stanju Raisija i ministra spoljnih poslova Hoseina Amirabdolahijana, koji je takođe bio u helikopteru, prenosi Srna.

Helikopter sa iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem imao incident pri slijetanju u istočnom Azerbejdžanu.

Područje je kamenito, maglovito i kišovito, a ovi uslovi su veoma otežali potragu.

Pomoć Iranu u akciji potrage i spasavanja u međuvremenu su ponudile Rusija i Saudijska Arabija, a EU je saopštila da je aktivirala satelitski sistem Kopernik da bi pomogla u potrazi za helikopterom. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije