Svijet

Moskva: Amerika žanje šta je posijala

Moskva: Amerika žanje šta je posijala
Foto: Tanjug/AP | Moskva: Amerika žanje šta je posijala

MOSKVA - Amerika, koju posljednjih dana potresaju masovni neredi, suočila se sa posljedicama istih ideja koje je sama propagirala širom svijeta, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Kada je riječ o događajima u Evropi i u SAD – žanju upravo ono što su posijali. Posijali su haos i dobili su haos u svojoj kući", izjavila je Zaharova, prenosi televizija "Rusija 1".

Prema njenim riječima, SAD su se suočile sa posljedicama ideja i teza koje su "propagirale širom svijeta" – mogućnost destabilizacije situacije, igranje sa unutrašnjim protivrječnostima koje su priroda svake države i naroda, i koje se moraju prevazilaziti legalno".

"Sada žanju sve ono što su sijali u globalnu svijest", konstatovala je Zaharova.

Ona je dodala da je u Americi nemoguće sakriti opseg unutrašnjih problema, između ostalog i probleme sa rasnom diskriminacijom, ali Vašington će pokušati da skrene pažnju sa njih.

"Pandemija je osvijetlila i otkrila niz sistemskih problema u zapadnim zemljama. To su i zdravstvena zaštita i odsustvo jedinstva u zapadnim redovima koje je predstavljano kao jedinstvo, kao i sociokulturni problemi", naglasila je Zaharova.

Prema njenim riječima, "drugi veliki blok problema" je tema rasizma u zapadnom društvu, posebno u SAD.

"Tamo se izdvojio ogroman broj problema, počevši od interakcije društva i države, primjene oružja, rasne diskriminacije, mogućnosti uvođenja vojske i slično", zaključila je diplomata.

​Hiljade demonstranata preplavilo je proteklih dana ulice, trgove i mostove u gradovima širom Amerike na protestima zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda. Protesti protiv policijske brutalnosti i rasizma održani su u Čikagu, Vašingtonu, Njujorku, San Francisku, Filadelfiji...

Podsjetimo, Flojd je preminuo 25. maja u Mineapolisu pošto mu je policajac tokom akcije privođenja skoro devet minuta koljenom pritiskao vrat.

Protesti koji su počeli u Americi nakon ubistva Džordža Flojda raširili su se po cijelom svijetu.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije