Svijet

Rusija pozvala Indiju i Pakistan da budu suzdržani

Rusija pozvala Indiju i Pakistan da budu suzdržani
Foto: Anadolija | Rusija pozvala Indiju i Pakistan da budu suzdržani

​MOSKVA – Rusija se pridružila Kini i Sjedinjenim Američkim Državama i pozvala Indiju i Pakistan da budu suzdržani, jer su napetosti između dvije zemlje, u srijedu, dostigle “tačku ključanja“, kada je Pakistan, kako tvrdi, oborio dva indijska aviona i uhapsio dva pilota, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Rusija je zabrinuta zbog rastućih tenzija između Indije i Pakistana i poziva dvije zemlje da se suzdrže", kazao je Dimitri Peskov, portparol Kremlja.

Regija Kašmir predstavlja višedecenijski izvor problema i sukoba između dvije velike azijske sile Pakistana i Indije. Datira još iz 1947. godine kada je Velika Britanija napustila to područje bez rješavanja statusa regije. Muslimani čine 90 odsto populacije Kašmira koja je po povlačenju Britanaca tražila da se ta regija pripoji Pakistanu. Tadašnji knez ipak je odlučio da Kašmir pripoji Indiji.

Pakistan i Indija su tako 1947. godine ušle u prvi rat za Kašmir. Istim povodom dvije zemlje su ratovale ponovo 1965. i 1999. godine.

Indija kontroliše oko 45 odsto Kašmira, Pakistan oko 35, a Kina 20 odsto. Indijski dio je nazvan Jammu i Kašmir i danas je jedina dominantno muslimanska pokrajina u Indiji. Pakistan je dijelu Kašmira koji je pod njegovom kontrolom dao status dvije autonomne teritorije nazvane Azad Kašmir (Slobodni Kašmir) i Gilgit-Baltistan.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija nizom rezolucija predviđa da se status Kašmira riješi voljom tamošnjeg naroda i da se ta regija demilitarizuje. Takav scenarijo zagovara i Pakistan, ali ne i Indija.

Tenzije u kriznom Kašmiru eskalirale su 14. februara kada su u bombaškom napadu na paramilitarni konvoj ubijena 44 i ranjeno 20 indijskih vojnika. Indija je za napad optužila Pakistan, a zvanični Islamabad je odbacio optužbe i osudio taj napad. Indijske snage su 26. februara izvele vazdušne napade na kamp koji se nalazi na pakistanskoj strani linije razgraničenja.

Tenzije su eskalirale jutros kada je pakistanska vojska srušila dva aviona indijske vojske koji su ugrozili zračni prostor Pakistana. S druge strane, tri pakistanska aviona su takođe, ušla u indijski zračni prostor i izazvali reakciju indijskih snaga. Lokalni mediji javljaju da su indijske snage srušile pakistanski bombarder F16.

Zbog sukoba u Kašmiru, vlasti Pakistana i Indije su zatvorile većinu aerodroma i zatvorile vazdušni prostor za civilne letove. Pakistan je saopštio da je do daljnjeg blokirao vazdušni prostor za sve komercijalne letove. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije