Košarka

Bosnić: Ovo je fenomenalno

Bosnić: Ovo je fenomenalno
Foto: N.N. | Bosnić: Ovo je fenomenalno

Danas se završavaju kvalifikacije za Evrobasket 2022. godine, na koji reprezentacija BiH ide s prvog mjesta u Grupi H. "Zmajevi" perfektne kvalifikacije završavaju utakmicom protiv Bugarske. Većina putnika za EP je poznata, a na završnici neće biti selekcije Crne Gore.

Iako je dodatno oslabljena otputovala na završni "balon" u Rigu, reprezentacija BiH je u 5. kolu odigrala najbolji i najatraktivniji meč u cijelim kvalifikacijama. "Zmajevi" su pobijedili Grčku 84:69 i prvi put u istoriji savladali Helene u zvaničnim utakmicama, a uz sve, ovim trijumfom su osigurali prvo mjesto u grupi zbog boljeg međusobnog duela s Grcima. Bila je to prava rapsodija bh. košarkaša, koje je predvodio Emir Sulejmanović sa 23 poena i 13 skokova, Kenan Kamenjaš je dodao 16 (sedam skokova), a Aleksandar Lazić 11, dok je Amar Gegić susret završio sa devet poena i 10 asistencija. Dvocifren je bio i Džon Roberson (10 poena, devet asistencija).

"Čestitam mojim igračima jer su napravili nevjerovatan posao. Zadržali smo Grke na ispod 70 poena i pobijedili ih prvi put u istoriji, što je zaista fenomenalno. Bili smo veoma motivisani iako smo već osigurali plasman na EP, ali zadržali smo fokus kao što smo ga imali i u 'balonu' u Sarajevu. Veoma sam sretan. Nismo sedam godina bili na Evropskom prvenstvu. Kada sam tek preuzimao ovu poziciju, bio sam veoma motivisan da uradim sve što mogu kako bih usrećio narod u mojoj domovini. Veoma smo sretni, naročito zbog načina na koji smo ostvarili plasman na Evrobasket. Naša grupa je jedna od najtežih u ovim kvalifikacijama, ali momci su odradili veliki posao", izjavio je Bosnić.

Bh. tim kvalifikacije završava danas protiv Bugarske (15.30), koja je napravila iznenađenje te trijumfom nad Letonijom (66:65) izborila nastup na EP. Bolan poraz doživjela je Crna Gora, koja je tokom cijelog meča vodila protiv Francuske, ali na kraju je poražena (71:73) i ostala bez Evrobasketa. Igrala im je samo pobjeda, a nadali su se kiksu Velike Britanije, koja je nestvarnim košem sa zvukom sirene pobijedila Njemačku (83:81) i tako vizirala kartu na smotru najboljih.

Reprezentacija Srbije pobjedom je zaključila kvalifikacije. "Orlovi" su juče u Tbilsiju ostvarili drugu pobjedu u trećem prozoru, nakon što su prvo savladali Gruziju, revanširali su se i selekciji Švajcarske. Puleni Igora Kokoškova su slavili nakon preokreta u posljednjoj četvrtini (30:12) 88:81 i tako kvalifikacije završili skorom od četiri pobjede i dva poraza. Najefikasniji u redovima Srbije bili su Filip Petrušev sa 22 i Danilo Anđušić sa 20 poena.

Plasman na EP uoči današnjih utakmica osigurale su 22 od 24 selekcije, a to su: Gruzija, Njemačka, Italija, Češka, BiH, Grčka, Bugarska, Belgija, Hrvatska, Turska, Nizozemska, Slovenija, Ukrajina, Mađarska, Srbija, Finska, Francuska, Velika Britanija, Izrael, Španija, Poljska i Rusija.

Parovi 6. kola (ponedjeljak): Estonija - S. Makedonija (15 časova), Švedska - Nizozemska (15), Belgija - Češka (15.30), Bugarska - BiH (15.30), Francuska - V. Britanija (17), Mađarska - Ukrajina (18), Turska - Hrvatska (18), Danska - Litvanija (18.30), Letonija - Grčka (18.30), Crna Gora - Njemačka (20).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije