Zdravlje

10 najvećih zabluda o virusu korona

10 najvećih zabluda o virusu korona
Foto: N.N. | 10 najvećih zabluda o virusu korona

Fahim Junus, šef katedre za infektivne bolesti Univerziteta Meriland, oglasio se na Tviteru povodom brojnih zabluda koje se u javnosti pojavljuju u vezi sa virusom korona.

Kako je napisao, želi da razjasni stvari i “razbije” raširene zablude.

Zabluda broj 1: Virus konrona će nestati u ljetnjim mjesecima.

Pogrešno. Prethodne pandemije nisu slijedile vremenske obrasce, a osim toga, kad nama stigne ljeto, na južnoj hemisferi biće zima. Virus je globalan.

Zabluda broj 2: Na ljeto se virus brze širi zbog ujeda komaraca.

Pogrešno: Ova infekcija se širi kapljično, a ne preko krvi. Komarci ne doprinose širenju zaraze.

Zabluda broj 3: Ako možete da zadržite dah deset sekundi bez nelagodnosti, nemate koronu.

Pogrešno: Većina mladih pacijenata sa virusom korona može da zadrži dah duže od deset sekundi. A mnoge starije osobe bez virusa to neće moći da urade.

Zabluda broj 4: S obzirom na to da testiranje na virus nije svakome omogućeno, treba da damo krv. Banka krvi će testirati da li je virus prisutan.

Nijedna banka krvi ne testira virus korona, tako da ovaj pokušaj neće uspjeti. Davanje krvi je humana misija, ono mora da bude motivisano pravim razlozima.

Zabluda broj 5: Virus korona živi u grlu. Zato pijte puno vode da bi “otjerala” virus u stomak, gdje će ga kiselina ubiti.

Virus može ući preko grla, ali prodire u ćelije domaćina. Ne možete ga “oprati”. Prekomerni unos vode natjeraće vas da otrčite do toaleta.

Zabluda broj 6: Sve ovo društveno distanciranje je pretjerana reakcija. Vidjećete da virus neće nanijeti veliku štetu.

Ako ne bude prevelikog broja infekcija (čemu se nadam) to će zapravo dokazati da je socijalno distanciranje djelovalo. Ne može se reći da virus nikad nije bio krupna stvar.

Zabluda broj 7: U saobraćajnim nesrećama godišnje pogine 30 000 ljudi. Šta je velika stvar sa koronom?

Saobraćajne nesreće nisu zarazne, njihova smrtnost se ne udvostručuje svaka tri dana, ne izazivaju masovnu paniku ili pad tržišta.

Zabluda broj 8: Sredstva za dezinfekciju ruku su bolja od sapuna i vode.

Pogrešno. Sapun i voda zapravo ubijaju i ispiraju virus sa kože (ne može da prodre u ćelije naše kože), a takođe čisti i vidljivu prljavštinu.

Zabluda broj 9: Jedna od najboljih strategija za sprečavanje širenja virusa je da sva vrata u vašem domu očistite dezinfekcionim sredstvima.

Pogrešno: Pranje ruku i držanje distance od drugih ljudi najbolja je praksa. Ako nemate u kući pacijenta zaraženog virusom, različite površnie u njoj ne bi trebalo da predstavljaju veliki rizik.

Zabluda broj 10: Virus korona je namjerno širila (u zavisnosti od toga koju politiku zastupate) američka ili kineska vojska.

Zaista???

Na kraju svog posta Fahim Junus zaključuje: “To je to, ljudi, Budite dobri. Budite ljubazni. Imajte vjere. Vidimo se na drugoj strani. I to će proći”.

(Kurir)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije