Zdravlje

Pratite nas na Google news

3 najbolja načina za jačanje imuniteta

3 najbolja načina za jačanje imuniteta
3 najbolja načina za jačanje imuniteta
N.N.

Sezona prehlada i gripa je pred vratima, a mnoge ne raduje činjenica da svake godine ne ostanemo pošteđeni tog talasa malaksalosti, kostobolje i sveopšte slabosti.

Ipak, ove godine odlučite da se protiv toga borite svim silama, a mi ćemo vam pomoći kako da održite ravnotežu iznutra i spolja. Kako preduhitriti prehladu i grip, od nje se odbraniti ili je barem ublažiti otkrijte kroz ove tri ključne stvari za jačanje imuniteta.

1. U hrani je spas

U jačanju imuniteta vrlo su bitni vrsta i kvalitet namirnica koje unosimo u organizam. Stoga se u vrijeme prehlada i gripa preporučuje unos hrane bogate antioksidansima kao što su svježe voće i povrće koji nas štite od gripa i ostalih virusa tokom cijele godine.

Protivupalna svojstva sadrže namirnice poput tamnijeg zelenog povrća, bobičastog voća, lososa, a poželjne su i namirnice bogate vitaminom C poput nara, limuna, pomorandži, mandarina, peršina, kelja, paprike, zelja.

Istraživanja su pokazala kako i cink, koji se može naći u namirnicama kao što su koštice bundeve, spanać, orašasti plodovi, može skratiti trajanje prehlade čak i za nekoliko dana.

Primijetite li da oko vas vladaju prehlade, uz uvijek dobrodošle namirnice koje sadrže C vitamin, naoružajte se i onima bogatim cinkom.

Uživajte u toplim hranjivim supama i ostalim kuvanim jelima, a izbjegavajte prerađenu odnosno gotovu hranu, kao i šećer jer pogoduju razmnožavanju bakterija i oslabljuju imunološki sustav.

2. Probiotici – čuvari organizma

Mikrobi koji žive u našem probavnom sistemu pomažu nam u varenju hrane, ali oni takođe učestvuju u regulaciji našeg mmetabolizma, osećaja gladi i telesne težine, a imaju i određeni uticaj na naš imunološki sustav. Snažan imunitet oslanja se na zdrav probavni sistem jer u njemu je smješteno gotovo 70 odsto našeg imunološkog sistema.

U njegovom besprekornom radu uveliko pomažu probiotici koji sadrže 'dobre' bakterije koje su korisne i pri ublažavanju upala i sprečavanju infekcija. Prema tome, oni nam mogu pomoći da ojačamo imunitet i čuvaju nas od prehlada i gripa. Ukoliko do njih ipak dođe, mogu pomoći u ublažavanju njihovih simptoma.

3. Vježbaj, spavaj, luftiraj

Za jačanje imuniteta važna je briga i za naše telo u vidu redovnog vežbanja. Pri tome nikako ne žrtvujte san jer kvalitetno spavanje od barem sedam sati ponoći i 'ukradenih' 20 minuta preko dana za odmor ili dremanje ključni su u borbi protiv prehlada i gripa kada stignu niže temperature. Tokom sezona prehlada i gripa obavezno spavajte i boravite u proluftiranim prostorijama.

Redovno otvaranje prozora i učestalije čišćenje radnih površina smanjuju rizik od zaraze, a pomoći će i ako u torbici nosite ulje lavande koje je prirodno dezinfekcijsko sredstvo. S nekoliko kapi možete natrljati dlanove ili ih možete staviti u destilovanu vodu u boci s raspršivačem i napraviti prirodni osveživač prostora koji ujedno uklanja i bakterije iz ustajalog vazduha.

(Zadovoljna.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije