Zdravlje

3 žitarice koje su melem za crijeva

3 žitarice koje su melem za crijeva
Foto: Pexels/Mike | 3 žitarice koje su melem za crijeva

Ako već duže vrijeme imate probleme sa varenjem, neophodno je da promijenite način ishrane i uvedete laganu hranu.

Žitarice ili "zrna civilizacije" kako ih mnogi nazivaju, predstavljaju osnovu ljudske ishrane. 

Značaj žitarica nije samo u činjenici što je to hrana koja se redovno koristi, već i što obezbjeđuje najveći dio dnevnog energetskog unosa.

Pored toga što su veoma zdrave, žitarice su pune vitamina, minerala i bioaktivnih supstanci koje obnavljaju crijevnu floru i poboljšavaju rad probavnog trakta.

U "moru" žitarica, izdvojili smo tri, koje su melem za crijeva.

1. Ječam

Ječam sadrži skrob, bjelančevine, celulozu, vitamine i minerale. Najzastupljeniji su vitamini B grupe, a od minerala kalijum, kalcijum, cink, fosfor i magnezijum.

Kuvanjem ječma oslobađa se sluz koja izuzetno povoljno djeluje na organe za varenje. Zbog velikog procenta rastvorljivih i sirovih biljnih vlakana, ječam povoljno utiče na regulisanje holesterola u krvi, ali i problema sa probavom.

2. Pirinač

Pirinač, u poređenju sa ostalim žitaricama, ima najveću energetsku vrijednost, pa brzo donosi energiju i osigurava duži osjećaj sitosti. Zbog nutritivne vrijednosti izuzetno je koristan za nervni sistem i varenje. Ne sadrži gluten i najmanje je alergena žitarica.

Vlakna iz opne pirinčanog zrna stimulišu pražnjenje crijeva. Uvrstite integralni pirinač u svoj jelovnik zajedno sa drugim namirnicama bogatim vlaknima i fermentisanim mliječnim proizvodima, kako biste popravili crijevnu floru.

3. Kinoa

Ova biljka poznata je i kao majka svih zrna. Postoji više od sto tipova kinoe, ali ona koja se najviše koriste širom svijeta su bijela, crvena i crna kinoa. Inače, kinoa je pseudožitarica, ali se nutritivno tretira kao cijelo zrno, što znači da se nijedan njen dio ne uklanja prilikom pripreme.

Kinoa je značajan izvor biljnih vlakana koja povoljno utiču na metabolizam i na varenje.

(Magično bilje)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije