Zdravlje

5 efikasnih vježbi za mršavljenje, naročito ujutro

5 efikasnih vježbi za mršavljenje, naročito ujutro
Foto: Unsplash/Ilustracija | 5 efikasnih vježbi za mršavljenje, naročito ujutro

Jedan od najboljih načina da započnete svoj dan jeste zdav obrok i naravno vježbanje.

Na ovaj način postići ćete ne samo željenu težinu nakon nekog vremena, već i dobro raspoloženje i dovoljno energije tokom dana.

 Evo koje prednosti ima jutarnje vježbanje i koje vježbe su najefikasnije za početak dana.

Jutarnje vježbanje ima mnogo prednosti i pozitivnih efekata na fizičko i mentalno blagostanje. Ovo su samo neki od njih:

Ubrzava metabolizam što dovodi do povećanog sagorijevanja kalorija tokom dana, a to može pomoći u gubitku težine

Pomaže regulaciju biološkog ritma podstičući konzistentan ciklus spavanja i buđenja i potencijalno poboljšava kvalitet sna

Podstiče proizvodnju endorfina, poboljšava raspoloženje i smanjuje nivo stresa i anksioznosti

Ovo su neke od najefikasnijih jutarnjih vježbi koje pomažu u gubljenju kilograma, prema savjetima trenera Jašana Vija.

Džamping džeks vježba

Stanite tako da su vam stopala postavljena jedno uz drugo, a ruke sa strane. Izvršite brzi skok, istovremeno široko raširite noge i podignite ruke iznad glave. Vratite se u početni položaj tako što ćete ponovo skočiti, ponovo spojiti stopala i spustiti ruke u stranu.

Visoka koljena

Raširite stopala u širini kukova da biste uradili ovu vježbu. Započnite pokret džogiranja u mjestu dok pri svakom koraku podižete koljena što je više moguće. Održavajte brz tempo, predlaže Vij.

Burpi

Počnite u stojećem položaju, a zatim se spustite u čučanj, stavite ruke na tlo i ispružite stopala u položaj daske. Napravite sklek, a zatim brzo vratite stopala u položaj čučnjeva. Pomjerite se nagore u skok i ispružite ruke iznad glave.

Planinari

Počnite u položaju daske, sa rukama poravnatim ispod ramena. Naizmjenično povlačite koljena ka grudima u pokretu poput trčanja. Držite svoje stomačne mišiće aktivnim i održavajte dosljedan tempo tokom vježbe.

Plank

Da biste radili plank, počnite u položaju za sklekove, sa potpuno ispruženim rukama, sklopljenim laktovima i nožnim prstima koji podržavaju tjelesnu težinu.

Uvjerite se da vam je tijelo u pravoj liniji od glave do peta i zadržite položaj koliko god možete.

Ove vježbe angažuju više grupa mišića, povećavaju broj otkucaja srca i doprinose efikasnom sagorijevanju kalorija. Vježbe visokog intenziteta poput skakanja i burpija poboljšavaju funkciju srca i pluća, smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti, kaže Vij.

Obavezno se zagrijte se pre vježbanja

Uradite odgovarajuće zagrijavanje i postepeno povećavajte intenzitet i trajanje kako se nivo vaše kondicije poboljšava. Ljudi koji imaju problem sa zglobima ili bolesti kao što je artritis treba da budu oprezni kada se bave vježbama kao što su skakanje i burpi jer ovi pokreti mogu da pojačaju nelagodnost u zglobovima i povećaju rizik od povreda. Žene sa srčanim problemom ili buduće majke takođe treba da se prvo konsultuju sa ljekarom, prenosi  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije