Zdravlje

6 biljaka koje mogu da pomognu u borbi sa stresom

6 biljaka koje mogu da pomognu u borbi sa stresom
Foto: Pexels/Brigitte Tohm | 6 biljaka koje mogu da pomognu u borbi sa stresom

Svi znamo kako stres može da nas iscrpi i ostavli nas bez energije. Međutim, postoje biljke koje mogu da pomognu u borbi sa stresom.

 Ovih šest biljaka će ublažiti napetost mišića i svaku povećanu srčanu aktivnost. Stres može da preuzme nečiji život, i zato smo pronašli šest biljaka koje bi mogle da vam pomognu da se smirite.

1. Lavanda

Lavanda je poznata po svom divnom mirisu i prelijepoj ljubičastoj boji. Ako imate ovu biljku u vašem domu, možete poboljšati raspoloženje i biće vam lakše da zaspite. Njen miris ima sedativna svojstva koja će pomoći u smanjenju stresa koji bi vas mogao držati budnim noću, piše 24sedam.

2. Dracena

Naši domovi su puni raznih zagađivača koji negativno utiču na naše raspoloženje, san i energiju. Ovde je dracena korisna, jer pomaže u apsorpciji ovih zagađivača i pomaže vam da se dobro naspavate. Takođe ne zahtijeva previše vremena i truda da se brine o njoj, tako da nećete morati da brinete o tome da je održite u životu.

3. Bršljan

Najpozitivnija stvar u vezi sa ovom biljkom je to što sprečava bolesti koje se prenose vazduhom i stoga pomaže kod alergija. Takođe smanjuje glavobolju i ublažava stres, čineći vaš san mnogo lakšim nego ranije. Pored toga, ako patite od astme, možda ćete primijetiti pozitivnu promenu jer ima tendenciju da smiruje atmosferu u kojoj se nalazi.

4. Bosiljak

Mnogi ljudi drže biljku bosiljka tokom cijele godine negdje u blizini svoje kuhinje kako bi je koristili za kuvanje. Međutim, to nije jedino gdje vam koristi, jer ima nevjerovatna svojstva protiv stresa koja će vam pomoći i u borbi protiv anksioznosti. Takođe se smatra da bosiljak može poboljšati vaše raspoloženje i smanjiti nivo stresa.

5. Nana

Ponekad, nešto tako jednostavno poput prirodnog mirisa može vam podići raspoloženje više nego što ste ikada pomislili. To je slučaj sa nanom, koja sadrži mentol i koja je sposobna da smanji nivo stresa i da vam da energiju. Ovu biljku možete držati kod kuće ili na poslu jer je obično male veličine i niko se neće žaliti na miris.

6. Aloja vera

Ovu biljku je vrlo lako uzgajati unutar i izvan vašeg doma, a njena antiinflamatorna svojstva su veliki razlog zašto bi to trebalo i da učinite. Takođe pročišćava vazduh od štetnih zagađivača, što će vam pomoći da ublažite stres i anksioznost. I baš kao i sa dracenom aloji ne treba previše njege od vas, prenosi Prva.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije