Zdravlje

6 razloga zbog kojih zubi postaju žuti

6 razloga zbog kojih zubi postaju žuti
Foto: Pexels | 6 razloga zbog kojih zubi postaju žuti

Možda ste u posljednje vrijeme pregledali fotografije i primijetili da vam osmijeh nije u najsjajnijoj "formi" ili možda samo vidite malo žute boje koja se uvukla u zube i čini vam se kao da su nekada bili bjelji.

"Caklina je vanjski sloj zuba i uopšte je bijele do bjelkasto-plavo-sive boje, i pomalo prozirna", kaže stomatolog Harold Katz.

Sloj ispod, nazvan dentin, postaje vidljiviji kako sloj cakline postaje tanji – a boja dentina je žuta. Srećom, nekim promjenama možete održati caklinu jačom i spriječiti da dentin proviri, kao i smanjiti mrlje od hrane koje mogu uzrokovati žute zube.

Evo nekoliko uobičajenih navika i promjena koje možete napraviti i 6 glavnih razloga zašto zubi požute:

1. Prekomjerno koristite vodicu za ispiranje usta ili birate previše kiselu

"Jedno od najtežih okruženja za zube su suva usta", kaže Katz. To je zato što slina sadrži kombinaciju minerala, enzima i spojeva kisika koji održavaju pH ravnotežu u ustima neutralnom, smanjujući kiselinu koja može istrošiti caklinu.

Slina takođe redovno "kupa" zube kako bi izbacila bakterije i spriječila prianjanje mrlja na caklinu.

"Ono što je obeshrabrujuće je to što su mnoge komercijalne vodice za ispiranje usta vrlo kisele i ako se koriste često, mogu uništiti dragocjenu zubnu caklinu", kaže Katz.

Dakle, ako često koristite vodicu za ispiranje usta kako biste održali dah svježim, možda biste trebali razmisliti o drugim strategijama, poput češćeg četkanja i redovnog čišćenja zubi.

2. Kiselo voće i povrće

Kao što kisela vodica za ispiranje može razrijediti zubnu caklinu, slično rade i kiseline u prehrani, prema Katz. To uključuje citrusno voće i sokove, paradajza, ananas, ocat, gazirana pića, neke sportske napitke i određene prelive za salatu na bazi octa.

"To ne znači da morate sve ovo izbaciti iz svog života, ali dobra je ideja popiti malo vode nakon što iste pojedete ili popijete", savjetuje Katz te predlaže konzumaciju veće količine vode kako bi se spriječilo bojenje, posebno od namirnica i pića poput borovnica, tamnog čaja i crnog vina.

3. Ljubitelj ste kave 

"Iako su istraživači sugerisali da kava može imati neke zdravstvene prednosti, to je napitak koji je 'težak' za vaše zube", kaže stomatolog Katia Friedman.

Svakodnevno ispijanje dvije ili tri kave, prema njezinom mišljenju, omogućuje da caklina zuba bude u stalnom kontaktu sa sredstvom za bojenje. Budući da je caklina porozna, te se mrlje mogu taložiti i uzrokovati žutilo ako se redovito ne četkaju.

"Brže ispijanje kave ili čak pijenje kroz slamku može smanjiti vrijeme zadržavanja agensa za bojenje u ustima", ističe ona.

4. Pušač ste

"Hemikalije u cigaretama i duvanu za lulu imaju učinak boje jer se lijepe za caklinu", kaže Friedman, dodajući da što duže pušite, to postaje vidljivije.

Pušenje je takođe povezano s nizom drugih problema sa oralnim zdravljem kao što su bolesti desni, karijes i suva usta – stoga smatrajte da su bjelji i jači zubi samo jedan razlog više da razmislite o prestanku pušenja, prenosi YourTango.

5. Štedite na dobrim navikama oralne higijene

Zubni konac je jedna dobra navika kada je riječ o oralnoj higijeni. Friedman kaže da nedosljedno četkanje i čišćenje koncem može uzrokovati nakupljanje plaka na vašoj caklini.

"To može istanjiti taj zaštitni sloj, a takođe uzrokovati da zubi izgledaju žuti od bakterija"m ističe. Dobar režim kućne njege, može uvelike pomoći u uklanjanju te žutice.

6. Četkate malo previše entuzijastično

Iako je sjajno imati redovnu rutinu četkanja, veći pritisak i brzina ne znače zdravija usta, zapravo, to bi moglo imati suprotan učinak, napominje Mazen Natour, protetičar. To može biti osobito istinito ako vaša pasta za zube sadrži abrazivna sredstva.

"Ako četkate previše ili prečesto, mogli biste istrošiti tanki sloj cakline i otkriti sloj dentina", kaže on. Ako su vam zubi već žuti, provjerite sa svojim stomatologom mogućnosti profesionalnog izbjeljivanja, kao i savjete o promjeni navika, predlaže.

(24sata)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije