Zdravlje

6 savjeta za put do ravnog stomaka

6 savjeta za put do ravnog stomaka
Foto: Pexels | 6 savjeta za put do ravnog stomaka

Želite skinuti stomak? Evo nekoliko savjeta da dođete do cilja.

1. Naučite se opustiti

U naslagama masnoće u trbušnoj šupljini postoji četiri puta više receptora za kortizol (hormon stresa) u poređenju sa masnoćom koja se nalazi tik ispod kože, pokazalo je to istraživanje objavljeno u časopisu Psychosomatic Medicine.

Drugim riječima, ako ste stalno pod stresom, masnoća na trbuhu se taloži brže nego na drugim dijelovima tijela. Osim toga, stres utiče na vas i na druge negativne načine, stoga je važno naučiti se opustiti - meditirajte, vježbajte, družite se s ljudima koji vas nasmijavaju...

2. Pazite na omjer nutrijenata

50/30/20 je postotak koji bi u prehrani trebali zauzimati ugljeni hidrati, proteini i masti da bi izgledali najbolje i držali masne naslage na stomaku podalje od sebe, kaže Diana Lipson-Burge, dijetetičarka iz Kalifornije.

Na primjer, ako u tijelo na dan unesete ukupno 1800 kalorija - 900 bi se moralo odnositi na zdrave ugljene hidrate (povrće, voće, grah, cjelovite žitarice), 540 na proteine (npr. orasi, nemasno meso) i 360 na masti (maslinovo ulje, sojino ulje, losos, orasi...).

3. Izgrađujte mišiće redovno

Studija provedena na više od 10.000 ljudi, objavljena u časopisu Obesity, otkrila je da su pojedinci koji su tijekom 12 godina svaki dan vježbali sa tegovima po 25 minuta, u konačnici imali manje centimetara u struku od onih koji su istu količinu vremena provodili vježbajući aerobne vježbe.

4. Usredotočite se na vlakna

Vlakna pomažu da se dulje osjećamo sitima jer se sporije probavljaju. Osim toga, pospješuju metabolizam, a što metabolizam brže radi, sporije se debljamo - zato pazite da ih redovno unosite u organizam.

5. Spavajte dovoljno

Šest do sedam sati spavanja tokom noći može pomoći u sprečavanju gomilanja sala na stomaku, pokazalo je to istraživanje objavljeno u časopisu Sleep. Ljudi koji su spavali pet i manje sati ili osam i više sati imali su veće količine stomačnemasti, a bili su i pod većim rizikom od pojave dijabetesa tipa 2.

Istraživači pretpostavljaju da "ekstremni" obrasci spavanja (previše ili premalo) mijenjaju osjećaj za glad i neke hormone te mogu poremetiti dnevnu ravnotežu kalorija - navodeći vas da jedete previše i manje vježbate, prenosi Shape.

6. Prestanite jesti ranije

Ne čekajte da se tokom obroka počnete osjećati napunjeni kao "punjena paprika", već prestanite jesti kada više ne osjećate glad, a i dalje bi rado jeli. Na taj način ćete unositi manje kalorija, bit ćete siti, a i probava će vam bolje raditi jer neće biti pretrpana hranom.

Neka vam ne bude neugodno ostaviti nešto na tanjuru i ne razmišljajte na način "pojesšću jer je šteta baciti" - uvijek je bolje višak baciti u smeće nego "u sebe".

(24sata)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije