Zdravlje

7 namirnica koje poboljšavaju kvalitet sna

7 namirnica koje poboljšavaju kvalitet sna
Foto: Unsplash/Lux Graves | 7 namirnica koje poboljšavaju kvalitet sna

Kvalitetan san i dovoljno spavanja glavni su preduslov dobrog zdravlja, a nutricionisti tvrde da postoje namirnice koje povoljno utiču na to da se dobro naspavamo i lijepo odmorimo, kako bismo naredni dan dočekali spremniji za nove radne i životne pobjede.

Prema mišljenju stručnjiaka za ishranu, sedam vrsta namirnica poželjno je konzumirati pred odlazak na počinak, kako biste imali bolji kvalitet sna.

1. Čaj od kamilice

Vjerovatno vam je vać poznato da čaj od kamilice spada u prirodne sedative. On sadrži antioksidante koji mogu podstaći pospanost, a pokazalo se da njegovo ispijanje pred spavanje poboljšava ukupan kvalitet sna.

2. Ćureće meso

Nutricionisti tvrde da je za večeru odlično jesti ćureće meso, ako želite da spavate dobro. Ćuretina sadrži velike količine proteina i triptofana, a ove dvije supstance poznato je da smanjuju umor.

3. Bademi

Melatonin je jedna od onih supstanci blagotvornih za kvalitetan san. Bademi su izvor melatonina i minerala magnezijuma, koji takođe poboljšava san, a ova dva sastojka u kombinaciji su odličan izbor kao zdrava grickalica prije spavanja.

4. Kivi

Ovo zeleno, ukusno voće, osim što je riznica C-vitamina, bogato je serotoninom i antioksidantima, od kojih oba mogu poboljšati kvalitet sna kada se jedu prije spavanja.

5. Sok od višnje

Osim što je ukusan, sok od višnje sadrži hormon melatonin, koji podstiče san i može da bude od velike pomoći da spavate ljepše i mirnije.

6. Masna riba

Masne ribe obiluju vitaminom D i omega-3 masnim kiselinama, od kojih obje supstance imaju svojstva koja mogu poboljšati kvalitet vašeg sna.

7. Orasi

Pored badema, orasi se takođe preporučuju kao hrana pred spavanje. Oni imaju nekoliko svojstava koja mogu podstaći bolji san. Na primjer, oni su odličan izvor melatonina i zdravih masti.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije