SP Qatar 2022.

Zdravlje

8 simptoma nedostatka vitamina B6

8 simptoma nedostatka vitamina B6
Foto: Wikimedia Commons | 8 simptoma nedostatka vitamina B6
Nezavisne novine

Vitamin B6 potreban je čovjeku za borbu protiv infekcija, pretvaranja hrane u energiju i pomaže krvi da prenosi kiseonik u sve dijelove tijela.

Iako se zapravo rijetko dešava da nam ovaj vitamin nedostaje, po nekim znacima možete posumnjati da je upravo o tom problemu riječ.

Tipični simptomi koji govore da nam nedostaje vitamin B6 su:

1. Nedostatak energije

Ako je u tijelu veoma malo B6 vitamina, možemo da dobijemo anemiju, manjak crvenih krvnih zrnaca. Zbog toga se osjećamo umorno i slabo. Anemija takođe može nastati zbog nedostatka gvožđa u tijelu.

2. Osip

Znaci da nam nedostaje B6 mogu se pojaviti na koži jer tijelo prolazi kroz hemijske promjene. To najčešće dovodi do ljuskavog osipa, koji svrbi, obično se javlja na licu i naziva se seboroični dermatitis. Osip vremenom može postati sve očigledniji, a ako nedostaje u manjim količinama simptomi se mogu javiti mjesecima ili godinama kasnije.

3. Suve, ispucale usne

Usta mogu da budu idealno mjesto da se uoči nedostatak B6 vitamina. Usne su obično ljuskave, a uglovi ispucali. Dešava se i da jezik bude otečen.

4. Slab imuni sistem

Nedostatak B6 vitamina može otežati tijelu da se odbrani od infekcija i bolesti i to stanje može da se pretvori u začarani krug. Rak i druge bolesti, na primjer, mogu da iscrpe zalihe B6 vitamina.

5. Utrnule ruke ili stopala

Trnu vam prsti? Da li vam i stopala utrnu? Krivac može biti nervni poremećaj koji se naziva periferna neuropatija, a nedostatak B6 vitamina može da pokrene ovaj problem. On i drugi vitamini B grupe, kao što je B12, neophodni su za održavanje zdravih nerava.

6. Jutarnja mučnina

Budućim majkama je potrebno više vitamina B6 u ishrani nego bilo kome drugom. Jutarnja mučnina ili povrćanje mogu da se riješe uz dodatak B6 vitamina, ali samo uz savjet ljekara.

7. Zbunjenost

Vitamin B6 pomaže u regulisanju raspoloženja i pamćenja. Ako primjetite da se osjećate zbunjeno ili tužno, posebno ako ste stariji, razlog može da bude nedostatak ovog vitamina. Manjak ovog vitamina može da poveća vjerovatnoću da osoba postane depresivna nakon moždanog udara, preloma kuka ili druge teške bolesti. B6 ponekad radi u tandemu sa drugim B vitaminima i ako se iscrpe to može da uspori mentalne sposobnosti čovjeka.

8. Rak

Nizak nivo B6 vitamina može da ukaže da čovjek ima karcinom. Istraživači ne znaju tačno zašto, ali, studije su povezale nedostatak B6 sa rakom želuca i jednjaka. Nedostatak ovog vitamina takođe može da poveća vjerovatnoću da osoba dobije rak izazvan steroidnim hormonima, kao što su rak dojke i prostate.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije