Zdravlje

9 stvari kojih bi trebalo da se riješite u životu da biste bili zdraviji

9 stvari kojih bi trebalo da se riješite u životu da biste bili zdraviji
Foto: Fotorech/Pixabay | 9 stvari kojih bi trebalo da se riješite u životu da biste bili zdraviji

Koje su to stvari? Brza hrana i šećer? Takođe. Ali ima nešto sasvim drugo. Evo navika koje vas sprečavaju da budete zdravi, pa bi bilo pametno da ih se riješite.

1. Negativno mišljenje o sebi

Nemojte biti zli prema sebi. Prestani. Dragocjeni ste, jaki i sposobni. Zato se više puta pohvalite, a prije svega postavite sebi cilj da više nikada ne popustite - nikad više.

Što se više ponižavate i ponižavate, to će vam godina biti teža i teže ostvariti svoje zdravstvene ciljeve.

2. Vaša tehnika

Super je ako sebi zadate konkretne ciljeve, ali vaga se može pretvoriti u zlog neprijatelja, s čime se ljekari slažu. Ako ste opsjednuti svakom decimalom na vagi, vrijeme je da prestanete s tim.

Zapamtite da broj na vagi ne odražava naporan rad koji ste uložili, niti brojke govore išta o vama.

3. Vježbe koje mrzite

Redovna vježba odlična je za zdravlje. Ali ako se prisilite vježbom koju mrzite, to vas sigurno neće podstaknuti da istrajete.

Nisu svi ljubitelji trčanja i u tome nema ništa loše. Osim trčanja, imate mnogo drugih mogućnosti.

Možete se baviti jogom, pilatesom, borilačkim sportovima... Ako vam nešto ne odgovara, promijenite trening centar ili trenera.

Istrajte dok ne pronađete ono što vam odgovara, ali nikako nemojte insistirati na odlascima na treninge i treninge koji vam se ne sviđaju.

4. Vježba kojom biste željeli "popraviti" ili promijenjiti dio tijela

"Mržnja" prema vlastitom tijelu je najgori razlog za vježbanje. Osjećate se dobro dok vježbate - uz to prepoznajete vrijednost svog tijela, pronaći ćete snagu u sebi, a tijelom će prostrujati navala blagotvornih endorfina. Imaćete više energije, poboljšaćete svoje zdravlje i dobrobit i puno drugih stvari.

Volite svoje tijelo i ne pokušavajte ga "popraviti".

5. Kovrdžavi kelj

Ili one namirnice koje jednostavno ne podnosite.

Možda nije u pitanju kovrdžavi kelj, već druga vrsta zdrave hrane koju se tjerate da jedete jer bi ona trebalo da bude zdrava i "treba" vam da i sami budete zdravi. Ovo jednostavno nije istina. Ako jedete hranu koju ne volite, nećete se moći dugo držati ove vrste prehrane.

Da biste to uspjeli postići, bolje je ići na druge vrste zdrave prehrane i saznati šta volite. Tako ćete se zdravije hraniti sve vrijeme.

6. Perfekcionizam

Dobro je postaviti cilj, ali nije zdravo težiti savršenstvu. Ako postavite nerealne ili nedostižne ciljeve, to će negativno uticati na vaše psihičko i fizičko zdravlje. Želja za savršenstvom često je obrambeni mehanizam jer se pokušavate svjesno ili nesvjesno zaštititi od osude drugih.

Umjesto da usavršavate svoju energiju, koncentrišite se na napredak.

7. Brojanje kalorija

Prestanite biti opsjednuti kalorijama, pogotovo ako ste zbog toga razvili negativan odnos s hranom. Hrana je gorivo. Potreban nam je za snažne mišiće, kosti i učinkovito tijelo.

Postoji mnogo načina na koje možemo bilježiti unos hrane i održavati zdravlje bez brojanja kalorija. Ako su vam potrebni podaci i brojke za kontrolu zdrave prehrane, trebalo bi da se držati makrobrojanja - tako ćete svaki dan jesti zdravu ravnotežu proteina, masti i ugljikohidrata.

8. Stres

Ako imate kliničku anksioznost ili ste preopterećeni stvarima, loše mentalno zdravlje može imati ozbiljne negativne posljedice po vaše zdravlje. Stres može dovesti do debljanja, nadutosti, fizičke boli, problema s kožom i još mnogo toga.

Za opuštanje i smanjenje stresa potražite dobrog terapeuta ili se pokušajte smiriti, na primjer uz pomoć eteričnih ulja i meditacije.

9. Sve što vas sputava

Što vas sprečava da postanete najbolja verzija sebe i živite najbolji život? Je li to možda nezdrava veza, posao koji vas iscrpljuje ili duboko ukorijenjen strah?

Prekinite kontakt s ljudima koji vas ne podržavaju i oduzimaju vam energiju. Recite zbogom stvarima zbog kojih se ne osjećate dobro ili zbog kojih se osjećate loše. Izbjegavajte nepotrebne obveze koje vas sprečavaju u postizanju vaših fizičkih, mentalnih i ličnih ciljeva.

Sad si ti prvi! Sve navedeno zamijenite aktivnostima koje će vam pomoći da ostvarite svoje ciljeve; s poslom u kojem možete biti kreativni i samopouzdani te s odnosima s ljudima koji će pozitivno uticati na vaše samopoštovanje.

(Aktivni.si)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije