Zdravlje

Ako želite dug život, doručkujte rano ujutru

Ako želite dug život, doručkujte rano ujutru
Foto: Eiliv-Sonas Aceron/Unsplash | Ako želite dug život, doručkujte rano ujutru

Nova istraživanja su pokazala da one osobe koje jedu doručak prije sedam časova ujutru mogu da produže svoj životni vijek.

S druge strane, osobe koje jedu kasno uveče remete unutrašnji bioritam i povećavaju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.

Naučnici sa Univerziteta u Njujorku sproveli su istraživanje koje im je pomoglo da shvate da li vrijeme doručka može uticati na dužinu i kvalitet našeg života.

U studiji je učestvovalo više od 34 hiljade Amerikanaca starijih od 40 godina tokom nekoliko desetina godina. Volonteri su bilježili vrijeme obroka, a naučnici su ih tokom studije upoređivali sa stopama smrtnosti.

Rezultati, objavljeni u Journal of Nutrition, pokazali su da su oni koji doručkuju između 6 i 7 časova imali šest odsto manje šanse da obole i umru od teških bolesti kao što je srčani udar ili rak, od onih koji su redovno doručkovali u 8 časova ujutro, kao i 12 odsto manji rizik od rane smrti od onih koji su prvi obrok konzumirali u 10 časova ujutro.

Smatra se da preskakanje doručka ili njegovo kasno konzumiranje narušava tjelesni "sat za ishranu" - unutrašnje programiranje koje kontroliše oslobađanje hormona povezanih s hranjenjem, poput insulina. Ovaj hormon pomaže u sagorijevanju glukoze iz krvotoka, a njegov nivo doseže vrhunac u ranim jutarnjim satima.

U tijelu osoba koje jedu kasno proizvodi se manje insulina, to povećava mogućnost porasta nivoa glukoze u krvi, što dovodi do dijabetesa, gojaznosti i srčanih oboljenja, prenosi DDL.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije