Zdravlje

Aktivnosti koje će vam pomoći da podmladite mozak

Aktivnosti koje će vam pomoći da podmladite mozak
Foto: Pixabay | Aktivnosti koje će vam pomoći da podmladite mozak

Dobra zagonetka podstiče gama aktivnost u mozgu što je izvrsno za kreativnost i održavanje mozga mladim. Takođe, čitanje je još jedna odlična aktivnost za vježbanje mozga.

Prema kognitivnoj neuronaučnici dr karolini Lif, mozak je jedini organ u tijelu koji postaje sve bolji s godinama, ali potrebno ga je vježbati. Postoje aktivnosti koje ona preporučuje za očuvanje mladosti mozga.

Čitajte

Čitanje je uopšteno nevjerovatan način za vježbanje uma i kreativnog razmišljanja. Ali, možete imati još dodatnih prednosti ako obratite pažnju na to kako čitate.

"Moraćete da čitate sa entuzijazmom, da konzumirate i uživate ​​u riječima. Umjesto da bez entuzijazma pročitate nekoliko stranica prije nego što odete u krevet jer ste čuli da je to dobro za vas, dopustite umu da uđe u drugi svijet. To stvara odličan protok krvi u mozgu i aktivira ravnotežu frekvencija u mozgu koje mogu da podstaknu zdravu neuroplastičnost“, objašnjava dr Lif.

Rješavajte složene zagonetke sa drugima

Dobra zagonetka podstiče gama aktivnost u mozgu što je izvrsno za kreativnost i održavanje mozga mladim, kaže dr Lif.

Ipak, nisu samo zagonetke te koje mogu da podstaknu aktivnost mozga. Psihijatar i stručnjak za poremećaje mozga Daniel Amen rekao je da je stolni tenis najbolja igra za mozak.

Šetanje i sanjarenje

Dr Lif kaže da će šetanje i sanjarenje uključiti 200 različitih dijelova mozga na kreativan i podsticajan način koji može da pomogne u održavanju mozga mladim.

Promijenite način na koji slušate muziku

Da, nešto tako jednostavno kao što je slušanje muzike može da poboljša mozak. Dr Lif kaže da slušanje muzike, dopuštajući joj da vas „ponese“, može da ima regenerativni efeket na ukupni protok energije u mozgu.

Posmatrajte sebe i svoj uticaj na druge

To će uključiti različite frekvencije mozga, naročito alfa frekvenciju, kaže dr Lif. To vam može pomoći u identificiranju toksičnih obrazaca koji su vam potrebni za detoksikaciju, što zaista može da utiče na dob i zdravlje mozga, piše "PureWow", prenosi N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije