Zdravlje

Aleksandra Dubočanin: Držanje tijela i jak trbušni zid

Aleksandra Dubočanin: Držanje tijela i jak trbušni zid
Foto: N.N. | Aleksandra Dubočanin: Držanje tijela i jak trbušni zid
N.N.

Prva asocijacija na izvajan trbušni zid je vidljivih šest pločica trbušnog zida (six pack), ali jak trbušni zid nisu samo pločice na stomaku i nizak nivo masti u tijelu.

Jako je bitno aktivirati i druge mišiće trbuha koji su od velike vaznosti za pravilno držanje, ljepši izgled i stav cijelog tijela.

Kada govorimo o vježbama za jačanje trbušnog zida uglavnom svima prvo padaju na pamet klasične vježbe podizanja gornjeg dijela tijela dok noge držimo fiksirane ili nam neko sjedne na njih.

Vježbe takvog tipa mogu ostaviti više loših posljedica na kičmeni stub  nego benefita.

Da bismo aktivirali mišiće trbušnog zida, postoje mnoge druge divne vježbe koje mogu dati mnogo benefita i pomoći da se oblikuju mišići trbušnog zida.

(Kao na primjer vježbe na fotografijama)

Ključ za dobro držanje tijela je u održavanju kombinacije fizičke forme i optimalne snage centralnih mišićnih struktura.

Svakodnevno viđam ljude koji su "pustili" stomak da hoda ispred njih i uopšte nemaju svijest o tome da zategnu trbuh dok hodaju.

Svojim vježbačima pokušavam slikovito da objasnim da zamisle da sila Zemljine teže vuče organe abdomena ka naprijed i dolje i da ih mi trbušnim zidom sa unutrašnje strane zagrlimo i damo im podršku

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije