Zdravlje

Aleksandra Dubočanin: Vježbom "školjka" poboljšajte mobilnost kukova

Aleksandra Dubočanin: Vježbom "školjka" poboljšajte mobilnost kukova
Foto: N.N. | Aleksandra Dubočanin: Vježbom "školjka" poboljšajte mobilnost kukova

Kako biste shvatili koliko je važna mobilnost, prvo ćemo objasniti šta to znači. Često miješamo pojmove fleksibilnost i mobilnost.

Fleksibilnost je pojam koji koristimo kada opisujemo određeni dio tijela koji se može istegnuti (izdužiti) više nego drugi. Kada neko može da uradi špagu, kažemo: "Vidi kako je fleksibilan."

Fleksibilan znači savitljiv, gibak, elastičan.

Mobilnost  podrazumijeva mogućnost ostvarivanja maksimalnog opseg pokreta. Mobilnost uključuje koordinaciju i ravnotežu. Vježbe mobilnosti se koriste da bismo postigli bolju formu prilikom izvođenja vježbi, jer smanjuje rizik od povrede i povećava mišićni rast. Ako razvijemo mobilnost, to znači da omogućujemo tijelu da se kreće  bez ograničenja i kompenzacije pokreta. Ukoliko su kukovi ukočeni ili zatvoreni, više pokreta prenesimo na kičmu.

Za sjedilački način života je od velike važnosti mobilnost kukova. Kuk kao najveći zglob u našem tijelu trpi pritisak prilikom hodanja, trčanja, sjedenja. Vremenom se hrskavica koja smanjuje trenje pri kretanju troši, mišići slabe i kuk postaje podložniji povredama.

Na fotografiji je vježba koja se zove "školjka" i koja je odlična za poboljšanje mobilnosti kukova.

Obratiti pažnju da prilikom izvođenja vježbe aktivirate mišiće zadnjice, da se kičma ne uvija, da dužite nogu kao da želite nešto dodirnuti nožnim prstima...

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije