Zdravlje

Alergija postala svakodnevica

Alergija postala svakodnevica
Foto: N.N. | Alergija postala svakodnevica

TUZLA - Klinika za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i Udruženje za respiratornu medicinu organizovali su u petak u Tuzli 5. majski alergološki simpozij, koji je okupio doktore primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite, kako bi razmijenili iskustva i nova saznanja iz oblasti alergologije.

Alergijske bolesti su u porastu i u svijetu i kod nas zadnjih 60 godina. Svakih 10 godina alergijske bolesti se udvostručuju. Od astme u svijetu boluje više od 350 miliona ljudi, a daleko je veći broj oboljelih od alergijskog ritisa.

U Tuzlanskom kantonu 50 odsto pacijenata boluje od astme, ali ne koristi terapiju, te pomoć traže u hitnim službama domova zdravlja.

"Mi nemamo registar u BiH za sistematske bolesnike, tako da nemamo tačan podatak o broju oboljelih. Zadnjih godina imamo porast broja oboljelih i od astme i od alergijskog ranitisa. To možemo pripisati zagađenju okoliša, klimatskim promjenama, povećanoj količini padavina, vlažnosti zraka...", pojasnio je Suvad Dedić, načelnik Klinike za plućne bolesti UKC-a Tuzla.

Dedić je naglasio da se mora voditi računa o prevenciji i terapiji jer pacijenti često prekidaju terapiju nakon poboljšanja.

"Alergija nam je postala svakodnevica. Teško ju je dijagnostički otkriti", kazala je Fahrija Skokić iz Udruženja pedijatara BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije